Miturile obezitatii

Foto credit @ Miturile obezitatii

Obezitatea a devenit una dintre cele mai mari probleme ale lumii moderne. Nu numai ca numarul adultilor care sufera de obezitate este in crestere dar populatia tanara sufera frecvent de aceasta afectiune. Vedem din ce in ce mai multi copii si adolescenti obezi. Se cheltuie sume colosale pentru studiul, identificarea cauzelor si tratamentul acestei boli. Din cauza discrepantelor dintre promisiunile si rezultatele oferite de stiinta, multi obezi cad prada solutiilor “minune” care ii dezamagesc si mai rau.

Autorii celui mai recent studiu publicat in prestigioasa revista medicala New England Journal of Medicine s-au decis sa publice si sa distruga cele mai cunoscute mituri despre obezitate..

1. Activitatea fizica oricat de redusa conduce la scaderea obezitatii

Adevarul: Parcurgerea a 1.6 km pe zi inseamna pierderea a 100 kcal. Deci, daca procedati astfel timp de 5 ani, veti pierde 4,5 kilograme, nu 22.7 kg cum se crede.

2. Stabilirea unor scopuri realiste sunt benefice pentru psihicul pacientilor care astfel nu vor intra in depresie pierzand mai putin in greutate

Adevarul: Nu exista date stiintifice care sa sprijine aceasta teorie. De fapt, scopurile ambitioase conduc la rezultate mult mai bune.

3. Pierderea rapida in greutate are rezultate mai slabe pe termen lung decat daca incercati sa slabiti treptat.

Adevarul: Pe termen scurt poate fi adevarat. Dar pe termen lung nu exista nici o diferenta.

4. Determinarea persoanei care doreste sa slabeasca sub supraveghere medicala este in relatie directa cu succesul tratamentului

Adevarul: Numarul de kilograme pierdute nu are legatura cu determinarea pacientului.

5. Orele de educatie fizica reduc nivelul de obezitate in randul copiilor

Adevarul: Numarul si durata acestor ore precum si intensitatea exercitiului sunt mult sub necesarul organismului unui copil pentru a preveni cu succes obezitatea

6. Alaptarea naturala previne obezitatea

Adevarul: Nu exista nici o dovada stiintifica in sprijinul acestei afirmatii.

7. In timpul sexului se ard intre 100 si 300 kcal

Adevarul: O sedinta de sex inseamna, in medie, 6 minute. In acest timp se ard doar 21 kcal. Daca va uitati la televizor 6 minute, veti arde 7 kcal.

Sursa: http://www.medicinalfoodnews.com