Alimentele bio sau organice, cum li se spune peste ocean, au inceput sa-si faca loc, mai repede sau mai incet in viata noastra, mai ales, ca de la o vreme incoace mai toate supermarketurile, si-au organizat cate un colt bio. Daca pana acum, mancarea bio o obtineam doar daca aveam rude pe la tara sau cu niste costuri foarte mari, acum este mult mai la indemana sa alegem intre mancarea bio si cea “clasica”. Dar cum decidem daca si ce sa cumparam. Inainte de a investi in acest nou tip de alimente, vom raspunde la cateva intrebari legitime care s-au nascut in urma lipsei corecte de informare.
In cazul alimentelor bio nu se folosesc pesticide. Fals
Alimentele bio prezinta un continut mult mai scazut de pesticide, dar reziduurile de pesticide exista. Fermierii care cresc fructe si legume bio folosesc diferite metode de control al daunatorilor si bolilor printre care se afla si pesticidele. Definitia notiunii “bio” nu exclude utilizarea pesticidelor, ci se concentreaza asupra compozitiei pesticidelor folosite. Sunt anumiti compusi admisi in cultura bio, care includ substante derivate din surse naturale sau nu. Ce incercam sa subliniem este faptul ca pesticidele folosite in cazul alimentelor bio pot fi la fel de daunatoare, ca cele conventionale. De aceea, bio sau nu, va sfatuim sa spalati cu sarguinta, fructele si legumele, inainte de a le servi.
Alimentele bio se strica mai repede. Adevarat
Alimentele bio nu au conservanti si nici nu sunt iradiate, acestea fiind cele doua metode folosite pentru a opri dezvoltarea bacteriilor si drojdiilor care determina distrugerea alimentelor.
Alimentele bio prezinta un risc mai mare de a fi infestate cu salmonella si e.coli. Fals
Faptul ca alimentele bio nu sunt iradiate sau tratate chimic nu le face mai vulnerabile. Nu exista nici o diferenta de ordin stiintific sau statistic intre cele doua tipuri de alimente.
Deci, nu are sens sa va faceti mai multe griji in aceasta privinta, daca alegeti sa consumati alimente bio.
Alimentele bio au gust mai bun. Mai degraba, fals.
Afirmatiile celor care sustin ca alimentele bio sunt mai gustoase decat cele conventionale, se bat cap in cap cu testele efectuate, care au demonstrat ca majoritatea oamenilor nu pot face diferenta intre cele doua tipuri de alimente. Exista doua motive: in primul rand, alimentele bio sunt intotdeauna proaspete, ele nu pot fi pastrate vreme indelungata, de aceea par a avea un gust mai bun, fata de cele conventionale, care, in mod normal, stau o perioda semnificativ mai mare, in rafturile magazinelor. Al doilea motiv este de natura subiectiva: eticheta “bio” reprezinta un factor psihologic puternic, din diferite considerente: sociale, economice, culturale, etc.
Mancarea bio ajuta in curele de slabire. Fals
Simpla substituire a alimentelor conventionale cu cele bio, nu are nici un efect asupra curei de slabire. Untul este tot unt, mancarea grasa ramane grasa, doar ca este preparata cu alimente bio. Schimbarea stilului de alimentatie da insa rezultatea: daca in loc de chips-uri si alte snack-suri alegeti un mar bio, sa fiti siguri ca se va simti pe cantar si se va vedea la analize. Retineti: o prajitura cu frisca si ciocolata ramane o prajitura cu frisca si ciocolata, bio sau ne-bio.
Mancarea bio este mai scumpa: Adevarat
Prima problema care apare in mintea cumparatorului este legata de bani. Si este foarte corecta. Trebuie sa stiti ca mancarea bio se produce cu costuri mult mai mari decat mancarea conventionala. Costurile producatorilor de alimente bio sunt mai mari cu 10% pana la100% fata de ceilalti fermieri. La aceasta se adauga si costurile pentru obtinerea certificarilor legale, ceea ce se reflecta, evident, in pret.
Stiind toate acestea, puteti face o alegere in cunostinta de cauza, in privinta alimentatiei pentru care doriti sa optati.
Sursa: http://shine.yahoo.com/healthy-living/8-eye-opening-facts-eating-organic-food-163400441.html