Misterul oamenilor fara amprente

Foto credit @ Misterul oamenilor fara amprente

Pare de neconceput, dar chiar exista persoane care se nasc fara amprente. Mai precis, pielea de pe degete este perfect neteda, fara nici un sant. Si nu ne referim la persoanele care sufera de boli de piele.

Dermatologii, denumesc in gluma aceasta anomalie, “Boala care intarzie procedurile de emigrare”. Va dati seama ce greu ii este unei astfel de persoane sa calatoreasca. Denumirea tehnica a acestei stari este “adermatoglifia” si, se manifesta, doar la o mana de oameni in toata lumea. Ani de zile toata comunitatea stiintifica si-a batut capul incercand sa descopere cauzele acesteia. Abia acum doi ani un medic dermatolog a descoperit ca este vorba de o mutatie genetica.

In 2007, unei femei elvetiene i s-a refuzat intrarea in Statele Unite pe motiv ca n-are amprente. In consecinta, doamna a apelat la medicul dermatolog Peter Itin. Acesta, impreuna cu colegul sau israelian dr. Eli Sprecher, au intiat un studiu asupra arborelui genealogic al femeii. Astfel, au descoperit ca in familia acesteia existasera si inca mai existau persoane care prezentau aceeasi problema. Dupa o analiza minutioasa a ADN-ului tuturor celor din familie, atat a celor care aveau amprente cat si a celorlalti, au reusit sa izoleze fragmentul de cod “vinovat” de toata situatia. Atunci cand se producea mutatia la nivelul acelui fragment nu se mai sintetiza corect o anumita proteina (pe numele ei, SMARCAD1), si de aici lipsa amprentelor. Desigur, cercetarile continua, pentru ca cei doi medici nu au reusit sa determine un tipar pentru toate cazurile cercetate. Exista posibilitatea, ca in alta familie sa existe alte motive pentru lipsa amprentelor.

Ce se cunoaste pana acum?

Nu prea stim noi cum se formeaza amprentele dar stim ca se formeaza in a 24-a saptamana de sarcina. Stim, de asemenea, ca fiecare persoana se naste cu un set unic de amprente, care isi vor mari dimenisunile pe masura ce ne dezvoltam dar modelul se va pastra. Modelul amprentelor se regaseste si in palma si pe talpi.

Persoanele cu adermatoglifie sunt perfect sanatoase, in afara faptului ca au un numar mai mic de glande sudoripare. Asta este tot ce s-a descoperit pana acum.

Ramane sa asteptam ca stiinta sa dezvaluie misterul in totalitate. Pana atunci, oamenii fara amprente trebuie sa-si ia mari precautii daca vor sa devina globe-trotteri.

Sursa: http://www.huffingtonpost.com/2014/03/05/no-fingerprints-adermatoglyphia_n_4906529.html