Migdalele reprezinta o sursa extraordinara de fibre si proteine de buna calitate, iar printre vitaminele continute de migdale regasim vitamina A si B, vitamina E (un antioxidant puternic), precum si o serie de minerale esentiale pentru functionarea optima a organismului: magneziu, potasiu, fier, zinc. Migdalele au un efect tonifiant asupra tenului. De asemenea, uleiul de migdale dulci este cunoscut pentru proprietatile sale hidratante.
Sunt gustoase, dar le consumam din an in paste. Le apreciem gustul deosebit, dar nu le includem decat ocazional in dieta noastra. Efectul pozitiv pe care consumul de migdale il are asupra starii de sanatate a organismului nu are insa cum sa fie trecut cu vederea. Migdalele reprezinta o sursa grozava de fibre si proteine de buna calitate, iar printre vitaminele continute de migdale regasim vitamina A si B, vitamina E (un antioxidant puternic si eficient), precum si o serie de minerale esentiale pentru functionarea optima a organismului: magneziu, potasiu, fier, zinc, sulf. Prin urmare, consumarea a catorva migdale pe zi intaraste sistemul imunitar, prevenind aparitia asteniilor si a anemiilor.
Daca toate acestea vi se par insuficiente, aflati ca pe langa acestea, migdalele contin si acizi grasi omega 3, acizi ce previn complicatiile cardiovasculare si impiedica formarea de cheaguri in sange. Peste jumatate din compozitia migdalelor este constituita din grasimi nesaturate ce inlesnesc procesul de vindecare a anumitor afectiuni ale ficatului, spre exemplu hepatita infectioasa.
Recent chiar, oamenii de stiinta le-au atribuit migdalelor si proprietati probiotice, ajutand la o buna digestie, prin scaderea numarului de bacterii rele din tubul digestiv si cresterea numarului bacteriilor “bune”. Pentru ca mineralele pe care le contin migdalele sa fie cat mai bine absorbite de organism, este indicat ca la consumarea acestora sa le insotiti cu alte alimente continand vitamina C. Mai trebuie sa stiti ca migdalele sunt bogate in calorii si au o mare putere nutritiva, 100 grame de migdale continand in jur de 576 kcal.
Migdalele ajuta si la remineralizarea organismului, prevenind starile de oboseala cronica si epuizare intelectuala. In acest sens, o cantitate de 100 de grame de migdale consumate zilnic poate contribui cu adevarat la energizarea organismului si la mentinerea capacitatii de memorare. In schimb, migdalele nu sunt recomandate persoanelor suferind de pietre la rinichi.
Untul de migdale
250 g migdale
3-4 linguri de apa
optional: 1 lingura de miere si putina sare
Mod de preparare:
1. Se pun migdalele in robotul de bucatarie si se mixeaza pe treapta maxima mai bine de 10 minute. In acest timp, se va opri robotul de cateva ori (chiar multe) pentru a indeparta cu o spatula migdalele de pe peretii vasului. In primele minute migdalele se vor lipi de peretii vasului, apoi, incet-incet, vor forma o “bila” pe cutitul robotului. In urmatoarele minute, aceasta “bila” de migdale se va dispersa si in curand untul va fi gata de servit.
2. In tot acest timp, cand simtiti ca este absolut necesar, puteti sa adaugati cate o lingura de apa.
Laptele de migdale
Ingrediente:
o cana de migdale (lasate peste noapte la hidratat, in apa)
2 cani de apa plata
1 lingura miere sau sirop de agave
1/2 pastaie de vanilie
cacao (optional
Mod de preparare:
1. Seara se pun migdalele la inmuiat intr-un bol, acoperite cu apa.
2. A doua zi se clatesc bine si se pun la robot, adaugand peste ele 2 cani cu apa plata.
3. Se porneste blenderul pe treapta maxima pentru aproximativ un minut.
4. Se adauga mierea (siropul de agave) si semintele din pastaia de vanilie apoi se mixeaza pentru cateva secunde. Daca doriti un lapte cu gust de ciocolata se adauga si o lingura de cacao.
5. Se poate servi imediat, iar laptele care ramane se poate pastra in frigider pentru 2-3 zile.