Merele

Foto credit @ Merele

Marul previne cancerul si bolile de inima si favorizeaza eliminarea mercurului din organism. Un mar pe zi te fereste de doctori, mai ales daca il consumi cu coaja.

Acest fruct este plin de antioxidanti puternici – quercetina si catechina – care protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi. Astfel, riscul de a face cancer si de a suferi de afectiuni cardiovasculare este diminuat semnificativ.

Cantitatea de fibre continuta face ca merele sa lupte cu nivelul de colesterol, cu ingrosarea arterelor şi sa previna atacul cerebral si infarctul. Pectinele continute in mere sunt capabile sa preia din organism chiar mercurul si sa-l elimine. Fibrele au si un rol de preventie impotriva cancerului. Astfel, consumul de mere previne constipatia si faciliteaza eliminarea din organism a substantelor toxice.

Fructoza din mere mentine nivelul zaharului din sange

Mai mult, flavonoizii din mere au rol si de antioxidanti. Acesti antioxidanti lupta cu radicalii liberi care pot afecta ADN-ul. Merele au un gust placut datorita fructozei. Fructoza este un zahar, care este descompus incet cand este combinat cu fibre. Astfel, merele menţin stabil nivelul de zahar din sange. Consumul de mere este recomandat indiferent de forma de prezentare. Astfel, sucul de mere este foarte bun pentru eliminarea pietrelor de la rinichi. Pentru un randament maximum este recomandat un consum zilnic de o jumatate de litru de suc de mere.

Antioxidanţii din coaja de mere, numiţi fenoli, ajuta la prevenirea unor boli cronice. Insa mai important este faptul ca acesti fenoli protejeaza impotriva razelor soarelui. Avantajul fenolilor este acela ca nu sunt legati de alte substante si sunt absorbiti mai usor in sange.

Efectele benefice ale merelor, in ceea ce priveste protectia impotriva colesterolului, ating maximul la trei ore dupa consum. Mai mult, aceste efecte durează 24 de ore, chiar daca se consuma un singur mar.

Fructele ajuta si la diminuarea colesterolului

Merele au cea mai buna eficienţa cand vine vorba de micsorarea nivelului de coles­terol. Ele sunt mult mai eficiente decat perele si piersicile.

Merele mai ofera si alte avan­taje importante. In pri­mul rand, un consum optim protejeaza impotriva cancerului de colon si previn marirea ficatului. Un flavonoid continut doar de mere, numit floridzin, poate ajuta la prevenirea pierderii masei osoase din timpul menopauzei. Astfel, un mar pe zi, in timpul menopauzei, va poate proteja de viitoare afectiuni precum osteoporoza.

Pe langa faptul ca sunt o sursa foarte buna de fibre, merele sunt si o sursa importanta de vitamina C. O cantitate importanta din fibre este continuta in coaja merelor. Din nefericire, coaja este una dintre partile marului care este expusa la pesticide. Pentru ca foarte multe substante nutritive sunt continute in coaja este bine sa se opteze pentru consumul unor mere care au fost crescute cat mai natural.