Marinarea carnii in bere: cheia unui gratar sanatos

Foto credit @ Marinarea carnii in bere: cheia unui gratar sanatos

In timp ce semnalele despre efectul carcinogen al carnii arse pe gratar devin din ce in ce mai puternice, un nou studiu aparut in publicatia Journal of Agricultural and Food Chemistry prezinta o solutie foarte simpla: marinarea carnii in bere, inainte de a fi pusa pe gratar, actiune care blocheaza formarea substantelor carcinogene.

Isabel Ferreira, de la Universitatea Porto din Portugalia si colegii acesteia au ajuns la aceasta concluzie, dupa ce au testat diferite mostre de carne, marinate in trei tipuri de bere: bere Pilsner, bere nealcoolica si bere neagra. Cea mai eficienta a fost berea neagra cu o eficienta de 68%, urmata de cea nealcoolica (36,5 %), iar ultima in clasament, a fost berea Pilsner cu alcool (29,5 %). Se presupune ca aceasta scadere a compusilor carcinogeni rezultati in urma arderii, se datoreaza compozitiei berii.

Pentru cei care din diferite motive evita alcoolul, exista marinada cu zeama de citrice care are acelasi efect.

O alta solutie este prepararea carnii la flacara indirecta, intr-o tigaie cu peretii grosi pusa pe gratar sau, cum fac “gratargii” experimentati, pe o tabla foarte groasa.

Daca nu exista nici tigaie, nici bere, nici citrice, o salata de varza murata sau varianta coreeana a acesteia, kimchi, reduce efectele carcinogene ale carnii arse pe gratar. “Acidul lactic pe care il produc bacteriile in legumele fermentate este antidotul perfect impotriva substantelor carcinogene”, spune nutritionista Sally Fallon Morell

O solutie, care se indeparteaza, ce-i drept, de ideea de gratar, este prepararea carnii in lichid. Lichidul actioneaza ca un scut protector impotriva arderii excesive a carnii.

Sursa: http://www.naturalnews.com