Traim si muncim in stres. Acesta este un fapt asupra caruia nu mai trebuie sa insistam. Prin sport, activitate in aer liber si chiar prin dieta, efectele stesului pot fi diminuate.
Fiecare individ reactioneaza diferit la stres. Totusi, din punct de vedere alimentar, oamenii pot fi impartiti in doua categorii: cei care mananca foarte mult, atunci cand sunt stresati si cei care nu mananca deloc. Statistic, cei din prima categorie sunt mai numerosi.
Ceea ce vrem sa subliniem este ca situatiile stresante apar in mod constant si, in lipsa unui management eficient al stresului, intervin dezechilibre metabolice majore.
In cele ce urmeaza va oferim cateva sfaturi practice, pentru reducerea efectelor stresului prin alimentatie.
Cum incepem ziua
Incepeti ziua mancand nuci si band un suc de portocale sau grapefruit cu miere. Nucile sunt bogate in vitamina B, esentiala pentru functionarea corecta a sistemului nervos.
Citricele sunt bogate in vitamina C, care este foarte importanta in mentinerea in limite normale a secretiei hormonilor de activare generala a organismului in caz de stres, adrenalina si noradrenalina.
Mierea, cu cele 63 de microelemente ale sale, relaxeaza organismul si reduce stresul.
Dupa acest “ritual”, beti o cana de ceai de musetel. Este demonstrat stiintific ca musetelul ajuta organismul sa reziste mai bine in caz de stres, echilibrand secretia hormonala a hipofizei, hipotalamusului si glandelor suprarenale).
Se recomanda chiar, consumul a trei cesti de ceai pe zi, in perioade stresante.
Consumati carbohidrati complecsi
Carbohidratii complecsi sau carbohidratii buni au o capacitate extraordinara de a reduce stresul. Cartofii sunt in capul listei, preparati sanatos, fierti sau copti in coaja. In acest grup select intra toate tipurile de varza, telina, morcovii, guliile, fasolea de toate tipurile, bobul mazarea, lintea si soia.
Avocado merita o atentie speciala. Datorita unui carbohidrat specific numit manoheptuloza asociat cu inhibarea eliberarii de insulina.
In soia, fosfatidilcolina actioneaza ca principala sursa de colina in organism, care este un nutrient esential, si, de asemenea, un precursor al neurotransmitatorului acetilcolina, important in mentinerea acuitatii memoriei si in intarirea sistemului nervos. Vitamina E, prezenta de asemenea in soia, este extrem de utila in reducerea efectelor stresului. Vitamina E se gaseste si in masline, uleiuri, porumb. De altfel, veti observa ca se intampla de multe ori, ca in caz de stres sa mancati mai multe masline decat de obicei.
Puteti reduce efectele stresului mancand alimente bogate in seleniu ca: fructele de mare, cerealele integrale si nucile. Vegetalele cu frunze verzi, bogate in acid folic, relaxeaza eficient sistemul nervos.
Fructe si legume
Enzimele din fructe si legume trebuie cuprinse in dieta anti-stres. Consumul de fructe revitalizeaza organismul. Capsunile, ciresele, ananasul, kiwi, pepenele verde si perele sunt cele mai indicate pentru reducerea stresului. Dintre legume mentionam: ridichile, telina, morcovul si ghimbirul.
Ce ar trebui evitat ?
Din pacate, vom incepe cu omniprezenta cafea, urmata de bauturile pe baza de cofeina, alcoolul si zaharul, toate responsabile pentru cresterea iritabilitatii, amplificand astfel efectele stresului.
http://www.healthyfoodhouse.com