Mancarea picanta nu provoaca ulcer

Foto credit @ Mancarea picanta nu provoaca ulcer

Sa presupunem ca intr-o zi descoperiti bucataria indiana in toata splendoarea ei, cu multitudinea ei de curry-uri si chutney-uri picante. Si sunteti atat de incantati, incat macar o data pe saptamana simtiti nevoia sa mancati o asemenea bunatate. Dupa 6 luni, va treziti ca apar niste probleme. La cateva ore dupa ce ati mancat, o arsura dureroasa va cuprinde stomacul. Orice prieten binevoitor va va spune ca mancarea condimentata v-a provocat un ulcer.

Zeci de ani doctorii au crezut ca ulcerul este cauzat de hrana condimentata sau foarte acida, mai ales cand sunt combinate cu alcoolul, fumatul si stresul. Cei care prezentau acest diagnostic erau tinuti la o dieta stricta care consta, in majoritatea cazurilor, in mancare fiarta, necondimentata, neplacuta la gust si care nu vindeca nimic.

In plus, medicatia era formata din pansamente gastrice, unele in suspensie cu un gust oribil de var, oricat se straduiau farmacistii sa le ascunda gustul. Si, bomboana de pe tort, crizele apareau in ciuda bietilor oameni si asa frustrati de dieta drastica la care se supuneau.

In anii ’80, lucrurile au inceput sa se limpezeasca. Cercetarile au aratat ca mancarea picanta nu era un factor declansator ci doar unul iritativ, al unui ulcer preexistent. Ba mai mult decat atat. Nu orice arsura inseamna ulcer. Poate fi o reactie alergica la anumite condimente sau o simpla indigestie.

Cu ulcerul nu este de glumit. Poate fi incredibil de dureros. Pe langa arsurile de stomac insuportabile apar crampe, stari de voma si de ameteala. Uneori crizele se intetesc dupa masa, alteori dispar, in functie de reactia organismului la anumite alimente. Si nu este obligatoriu ca acestea sa fie acide sau prea condimentate. Sunt cazuri in care o persoana poate manca ceapa, in schimb nu poate manca usturoi.

Ce trebuie retinut este ca mancarea condimentata nu declanseaza si nu a declansat vreodata ulcer.

Helicobacter pylori, este adevarata cauza a ulcerului

Cele mai multe cazuri de ulcer sunt declansate de o bacterie spiralata numita Helicobacter Pylori.

Helicobacter Pylori se instaleaza ca la ea acasa in stomac si in duoden, secretand enzime care o apara de atacul acidului gastric, apoi isi face culcus definitiv in mucoasa stomacului. Sistemul imunitar isi trimite leucocitele la lupta dar acestea patrund foarte greu in mucoasa stomacului. Nutrientii trimisi in lupta alaturi de leucocite sfarsesc prin a fi hrana bacteriilor. O colonie de Helicobacter Pylori poate cauza ulcer.

Este posibil sa o aveti in organism fara sa stiti. Conform National Institutes of Health, aproximativ 20% din adultii americani sub 40 de ani si 50% din adultii cu varsta peste 60 de ani, gazduiesc bacteria cu pricina. In toata lumea, peste 3 milioane de oameni sunt infectati.

Doctorii nu au reusit sa descopere ce anume determina bacteria sa devina activa la anumite persoane si la altele, nu. Nu se stie exact cum se raspandeste. In acest moment sunt doua teorii: ori se propaga prin alimente, apa, igiena precara sau contact direct (prin sarut) sau este ereditara.

Vestea buna este ca se trateaza iar riscul de reinfectare este foarte mic. Ce-i drept necesita doua tipuri de antibiotice diferite, care se iau timp de doua saptamani.

Helicobacter este cauza principala a ulcerului, dar nu singura. Medicamentele anitiinflamatoare nonsteroidale ca cele pe baza de ibuprofen sau aspirina pot irita mucoasa stomacului. Riscul creste la persoanele care iau doze mari pe perioade lungi de timp, si de curand medicii prescriu alaturi de aceste medicamente si niste pansamente gastrice.

Daca sunteti ingrijorati ca aveti ulcer, nu stati pe ganduri si consultati un medic, dar tineti minte: mancarea dumneavoastra preferata si din plin condimentata, nu are nici o vina.

sursa: http://health.howstuffworks.com