Macul (Papaver somniferum)

Foto credit @ Macul (Papaver somniferum)

Engleza: Poppy

Cu gustul lor inconfundabil, semintele de mac sunt nutritive si sunt folosite de mii de ani atat ca medicament cat si in calitate de condiment. Fiti fara grija, desi opiul se extrage din semintele de mac, consumul acestora ca atare nu are nici una din influentele pe care le are opiul asupra organismului uman. Nu veti adormi la volan si nici nu veti avea halucinatii mancand covrigi sau prajituri cu mac.

Inca din vremea Egiptului antic se cunosteau beneficiile macului asupra sanatatii organismului uman. Datorita negustorilor arabi cultivarea macului s-a raspandit in Persia si in India.

Astazi exista culturi importante in zona bazinului Marii Mediterane, in India si in Europa de Est.

Semintele si uleiul extras din acestea troneaza in bucatariile lumii de mii de ani.

Beneficiile semintelor de mac

Aroma unica a acestora se datoreaza cantitatii mari de acizi grasi esentiali si uleiuri volatile care reprezinta 50% din masa acestora. Sunt bogate in special in ulei oleic si linoleic. Acidul oleic este un acid gras nesaturat care scade colesterolul rau din sange. Studiile sugereaza ca bucataria mediteraneeana isi datoreaza calitatile in preventia bolilor coronariene si arteriale inclusiv consumului ridicat de seminte de mac.

Invelisul semintelor de mac este o buna sursa de fibre. 100 gr de seminte crude contin 19.5 gr sau mai simplu 51% din cantitatea zilnica recomandata de fibre.

Sunt excelente surse de vitamine din complexul B: tiamina, acidul pantotenic, piridoxina, riboflavina, niacina si acidul folic se gasesc in cantitati impresionante in micutele seminte. Daca nu pentru altceva macar pentru a preveni muscaturile tantarilor ar fi bine sa suplimentam dieta cu seminte de mac.

Semintele negre de mac sunt exceptionale surse de minerale: fier, cupru, calciu, potasiu, mangan, zinc si magneziu. Cuprul este necesar pentru producerea globulelor rosii. Zincul este un factor important pentru producerea multor enzime care asigura buna functionare a aparatelor reproducator si digestiv precum si sinteza acizilor nucleici. Potasiul este o componenta esentiala a celulelor si fluidelor organismului care controleaza tensiunea arteriala. Manganul este utilizat de organism pentru producerea uneia dintre cele mai puternice enzime antioxidante: dismutaza superoxidica.

Intradevar semintele de mac uscate contin mici cantitati de alcaloizi ai opiului ca morfina, tebaina, codeina si papaverina dar consumate ca atare au un efect benefic asupra organismului in general si a sistemului nervos in mod special. Reduc iritabilitatea, durerile mai ales cele de gat, fiind folosite in preparate antitusive si expectorante.

Sursa:http://www.nutrition-and-you.com