Macesele (Rosa Canina)

Foto credit @ Macesele (Rosa Canina)

Cati dintre noi nu isi aduc aminte de faptul ca cea mai comuna mancare pe care o consuma orice copil la scoala era painea cu dulceata, iar pasta de macese (reteta aici) era preferata tuturor.
Dar clatitele cu pasta de macese, oare poate uita cineva ce bune sunt?

Acel gust dulce acrisor, acea savoare pe care doar un fruct salbatic il poate darui si de asemenea acea senzatie de piscatura la baza limbii sunt amintiri pe care orice copil crescut cu mancare sanatoasa nu are cum sa le uite.

Din ce motiv macesele sunt asa pretioase?

In primul rand pentru ca macesele sunt adunate de pe plante crescute spontan. Nu sunt stropite cu niciun fel de substanta, nu le sunt administrate niciun fel de ingrasamant sau tratament.

Daca consumi macese, sub orice forma: gem, infuzie etc., poti fi sigur ca o sa consumi un produs 100% ecologic, nu trebuie un certificat care sa iti confirme asta.

Macesele sunt un adevarat izvor de sanatate daca privim prin prisma faptului ca au in compozitia lor cantitati extraordinare de vitamine: A,B1, B2, C, K, P, E si un adevarat complex de minerale.

Vitamina C continuta in macese este situata in jurul valorii de 2000 mg la 100 g de fruct, insa pe langa vitamina C macesele contin si cantitati impresionante de vitamina A.

Cantitatea de vitamina A este situata intre 500 – 5000 mg la 100 g pulpa de fruct.

Un alt motiv pentru care trebuie sa consumi macese este ca ele cresc oriunde: pe simple pasuni, terenuri degradate sau marginea padurilor.

Prin urmare nu o sa ai niciun fel de problema sa le gasesti si sa le recoltezi.

Poti sa faci o iesire cu familia la iarba verde unde te poti relaxa si unde poti arata copiilor tai ca exista viata si fara calculator.

Fie ca sunt consumate sub forma de pasta sau doar ca ceai, macesele aduc organismului un aport consistent de vitamine cat si minerale.

Macesele, datorita cantitatii mari de vitamine, in special A si C, sunt indicate sa fie folosite ca suplimente nutritive naturale pentru cresterea imunitatii organismului. Indulcit cu miere, ceaiul de macese este un adevarat medicament care poate fi folosit pentru bronsita; afectiuni ale ficatului, ceaiul de macese marind secretia bilei; afectiuni ale rinichilor si ale vezicii urinare; elimina toxinelor din organism.

Ultimele studii au aratat ca macesele contin o substanta foarte eficienta in prevenirea artritei si intarirea articulatiilor. Pe de alta parte, aceeasi substanta favorizeaza producerea colagenului si a celulelor cartilajului, esentiale pentru sanatatea incheieturilor.

Pulpa de macese in amestec cu mierea poate fi folosita cu succes in eliminarea viermilor intestinali.

Amestecul se formeaza din doua parti pulpa de macese curatate de perisori si o parte miere. Se consuma zilnic 2-3 lingurite si o sa scapi de acesti paraziti intestinali.

Macesele sunt adevarate campioane in prevenirea crizelor de anghina pectorala si infarct si asta datorita vitaminelor din pulpa fructului, dar si a bioflavonoidelor in care macesele sunt foarte bogate.

Tratamentul cu macese, corelat cu cel cu antibiotice, ajuta la eliminarea mult mai rapida a infectiilor bacteriene.

Lista poate continua foarte mult, macesele fiind unul din fructele de padure ce pot fi folosite in tratarea sau prevenirea a numeroase boli, calitatile acestora fiind larg recunoscute.

Cum se pastreaza? Daca nu sunt folosite imediat pentru preparea gemului, macesele pot fi pastrate in sezonul rece pentru prepararea ceaiului.

Pentru ca macesele sa-si pastreze continutul de vitamine si minerale, ele trebuie uscate imediat dupa recoltare.

Fructele de maces e bine sa le usuci intr-o incapere ferita de umezeala, intr-un strat foarte subtire si pe cat posibil fructele nu trebuie sa se atinga intre ele.

Procesul de uscare dureaza 1-3 saptamani si se incheie atunci cand pulpa maceselor este total deshidratata si usor casanta.

Dintr-un kilogram de fructe proaspat culese rezulta, dupa uscare, aproximativ 400 de grame de macese deshidratate.
Din macese se pot pregati foarte multe preparate delicioase si sanatoase in acelasi timp.
In primul rand sunt folosite ca materie prima in prepararea pastei de macese.
Apoi fructele uscate sunt folosite pentru pregatirea in sezonul rece a unui ceai foarte bun.

Spor la cules!

de Catalina