Lychee sau Litchi

Foto credit @ Lychee sau Litchi

Delicioasele si suculentele fructe de “lychee” sau “litchi” anunta intotdeauna vara, in provinciile Kwangtung si Fukien, din sudul Chinei, de unde provin acestea. Acest fruct exotic este nutritiv si, in acelasi timp, racoritor, perfect pentru o zi caniculara de vara.

Suprafata fructului este acoperita cu o coaja destul de aspra, cu tenta roz, care poate fi usor indepartata atunci cand acesta este copt. Ceea ce ramane este partea comestibila, pulpa fructului, alba, translucida, dulce si zemoasa.

Fructul are o aroma si o savoare unice. Samburele nu este otravitor, dar nu se mananca.

Proprietatile fructului de Litchi

Fructul de litchi contine 66 de calorii, la 100 de grame, comparabil cu strugurii de masa, are fibre, vitamine si antioxidanti si nu contine grasimi saturate sau colesterol,

Analizele arata ca litchi este bogat in oligonol, un polifenol, caruia i se atribuie functii antioxidante si antivirale (in China fructul este folosit impotriva gripelor virale). In plus, ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin, ajuta la scaderea in greutate si protejeaza pielea de razele UV.

Ca si citricele, litchi sunt o sursa excelenta de vitamina C; 100 gr de fructe contin 71,5 mg, adica 119 % din doza zilnica recomandata.

Mai mult decat atat, sunt o sursa buna de vitamina B, mai ales tiamina, niacina si folati, potasiu si cupru. Potasiul ajuta la mentinerea pulsului in conditii optime si a presiunii arteriale, iar cuprul este esential pentru producerea globulelor rosii in organism.

Preparare si metode de servire

Spalati fructele cu apa rece, crestati coaja felii cu un cutit si indepartati-o, avand grija sa nu strangeti prea tare fructul in mana, altfel s-ar putea sa va treziti stropiti. Odata ce ati indepartat toata coaja, puneti intregul fruct in gura, precum o boaba de strugure si eliminati samburele. Nu muscati din el, pentru ca sucul se scurge foarte usor.

Pasionatii spun ca litchi este atat de bun, inca este pacat sa fie combinat cu altceva.

Dar, desigur, exista si alte pareri:

Feliile de litchi sunt un acompaniament minunat pentru salatele de fructe si dressinguri. 

Sucul de litchi este tot ce va doriti intr-o vara calduroasa, deci curatati-le de samburi si… in blender cu ele.

Pot fi folosite in jeleuri, gemuri, sorbeturi, sosuri si siropuri.

Sursa: http://www.nutrition-and-you.com/Lychee.html