Lintea (Lens culinaris)

Foto credit @ Lintea (Lens culinaris)

Engleza: lentils
Franceza: lentille

Lintea in terapia naturista aici

Lintea face parte din familia Fabaceae, planta fiind cultivata pentru semintele sale, care sunt cuprinse in pastaie.
Lintea este una dintre cele mai vechi legume cultivate alaturi de grau, orz, mazare si in si se crede ca a aparut prima data in Asia de Sud-Vest si Siria de Nord. Exista dovezi arheologice privind cultivarea lintei sub forma de seminte ce dateaza inca din 6000 i. Hr. si au fost gasite in mormintele egiptene datand din 2400 i. Hr.

Denumirea botanica provine de la asemanarea acesteia cu forma de lentila a ochiului.

Toate componentele acestei plante – radacina alba, tulpina cu frunze, florile si semintele – au utilizare in medicina chineza.

Lintea este o leguma comuna,folosita in multe feluri de mancare si serveste bine in combinarea cu alte alimente. Supele, salatele si mancarurile preparate cu aceasta leguma ne furnizeaza un numar mare de substante nutritive si proprietati uimitoare.