Lime sau lamaia verde (Citrus Aurantifoli)

Foto credit @ Lime sau lamaia verde (Citrus Aurantifoli)

Lime in terapia naturista aici

In Asia, sucul de lime este folosit ca baza pentru diferite sosuri.

Datorita aciditatii si aromei deosebite, sucul de lime este un ingredient folosit pentru marinade, atat pentru peste si fructe de mare dar si pentru carne, in special, de pasare.

In America Latina exista o mancare traditionala ce depinde complet de sucul de lime. Este vorba de “ceviche”, un mod de preparare a pestelui proaspat.

In tarile Golfului Persic lime-urile coapte sunt fierte in apa sarata si apoi uscate la soare pana ce interiorul lor devine negru. Ulterior acestea sunt transformate intr-un condiment denumit ”loomi”, folosit la mancarurile cu carne sau legume.

Sucul de lime este un ingredient pretios la prepararea bauturilor racoritoare si a cocktailurilor in toata lumea. Multi bucatari orneaza salatele, cocktailurile si deserturile cu lime feliat.

Trivia

Comerciantii din Orientul Mijlociu au adus lamai verzi din Asia in Egipt si Africa de Nord in secolul al X-lea. Maurii le-au adus in Spania in secolul al XIII-lea, de unde s-au raspandit in sudul Europei.

Timp de sute de ani, marinarii britanici au mancat lamai verzi pentru a preveni imbolnavirea de scorbut in lungile calatorii pe mare. Din aceasta cauza marinarii britanici erau porecliti “limeys”.

In Statele Unite, lamaile verzi erau cultivate deja in Florida, in secolul al XVI-lea.

In zilele noastre, Brazilia si Statele Unite sunt printre cele mai mari tari producatoare de lamai verzi din lume.