Engleza: Ramsons
Franceza: Ail des ours
Usturoiul salbatic sau usturoiul ursului sunt doar doua dintre denumirile populare ale acestei plante fabuloase. Este verisoara cu usturoiul dar are un gust mai fin.
Este una dintre cele mai eficiente detoxifiante din natura, iar gustul ei o recomanda de la sine in orice preparat culinar care necesita usturoi.
In plus, o cura de salata de leurda simpla sau in amestec cu papadia este una dintre cele mai eficiente si simple retete detoxifiante cunoscute in lume.
La un moment dat, leurda intrase intr-un con de uitare, dar ne bucuram sa constatam ca si-a reluat locul cuvenit, atat in gastronomie, cat si in tratamentele naturiste.
O mare parte dintre mandrii purtatori de gastrite hipoacide, indigestii, colite sau ulcere va pot spune ca usturoiul este un ingredient la care doar cu gandul mai poftesc sau il consuma indopandu-se, apoi, la propriu, cu un pumn de medicamente pentru a preveni o eventuala criza. Leurda este “mangaierea”, caci este mult mai bine tolerata si poate fi consumata fara mari riscuri. Incepeti cu portii mici, observati reactia organismului, apoi cresteti cantitatea.
Ati tanjit un an intreg dupa un mujdei de usturoi? Inlocuiti-l cu un “pesto” sau un “tzatziki” de leurda. Este fabulos si merge cu orice: paste, peste, in maioneze. Nu veti simti diferenta la gust. Ce-i drept, veti avea o maioneza verde, dar cui ii mai pasa ?
Un alt preparat adorat in lumea intreaga este supa-crema de leurda si nu putem trece mai departe fara sa mentionam tarta cu leurda si carnati chorizo.
In principiu, leurda se poate gati similar cu spanacul. Bulbii de leurda se folosesc ca substituenti ai caperelor iar florile ca decor in diferite feluri de mancare si salate.
Leurda este un adevarat depozit de vitamina C si fier si are proprietati antiasmatice, antispasmodice, antiseptice, depurative, expectorante, diuretice, hipotensive, febrifuge si astringente. Este un adjuvant bun in reducerea colesterolului rau si echilibreaza presiunea sangvina.
In medicina populara este folosita inca pentru a reduce durerile de stomac.
Din punct de vedere terapeutic, poate fi preparata si consumata in toate variantele cunoscute: cataplasme, ceaiuri, ulei de leurda, tincturi, vin medicinal si suc.
Leurda este contraindicata mamelor care alapteaza, deoarece poate afecta calitatea laptelui si poate provoca colici sugarului.
In 1992, asociatia pentru Protectia si Studiul Plantelor Medicinale din Europa au declarat leurda Planta Medicinala a Anului, aducand o binemeritata recunoastere calitatilor sale uimitoare.
sursa: http://www.onlyfoods.net/ramsons.html