Lemongrass-ul in terapia naturista

Foto credit @ Lemongrass-ul in terapia naturista

Citeste si Lemongrass-ul in bucatarie
Citeste si Lemongrass-ul in cosmetica naturista

Originar din Asia de sud-est, lemongrass-ul se intalneste si in Africa Centrala si de Est. Pe continentul african, se foloseste mai ales lemongrass-ul proaspat si mai putin cel uscat. Sunt extrem de apreciate infuziile de lemongrass, datorita aromei revigorante si efectului calmant ale plantei.

Dintre preparatele pe baza de lemongrasss cel mai cunoscut si mai folosit este, probabil, uleiul esential, care combate oboseala fizica si psihica si are un puternic efect calmant la nivelul sistemului nervos.

Cu un miros placut, de lamaie si trandafiri, uleiul de lemongrasss poate fi un ajutor de incredere pentru cei ce doresc sa elimine simptomele asociate stresului, precum durerile de cap, anxietatea sau scaderea puterii de concentrare.

Pentru masaj, uleiul de lemongrass se combina, in general, cu alte uleiuri esentiale, precum cele de lavanda sau de iasomie. Uleiul esential de lemongrasss poate fi folosit si ca tonic muscular, ceea ce il face sa fie deosebit de apreciat in terapiile de recuperare fizica.

Din timpuri stravechi, lemongrasss-ul este folosit ca planta medicinala, datorita numeroaselor sale proprietati: antibacteriene si antifungice, antiseptice, detoxifiante (pentru ficat, pancreas si tractul digestiv), de intarire a sistemului imunitar, de reducere a nivelului de acid uric, de colesterol si de grasimi.

La seria de probleme de sanatate ce pot fi remediate cu ajutorul lemongrasss-ului se adauga, printre altele, indigestiile, gastroenterita, colicile, reumatismul, dereglarile de ciclu menstrual si acneea. Rezultatele unui studiu recent au demonstrat ca 100 grame de lemongrasss pot contine pana la 24.205 micrograme de betacaroten, un antioxidant deosebit de puternic, despre care oamenii de stiinta sunt de parere ca poate ajuta la prevenirea cancerului.

De departe insa, cel mai cunoscut efect al lemongrasss-ului este cel antitantari. Asa se explica de ce aceasta planta este cultivata adesea in preajma casei si de ce foarte multe produse pentru eliminarea tantarilor contin extract de lemongrasss.

Lemongrasss-ul este apreciat si datorita efectelor sale benefice in cazul anumitor infectii, precum cele gripale, sau al afectiunilor pulmonare. Datorita efectului sau antiinflamator si antiseptic, lemongrasss-ul intra si in compozitia pastilelor pentru gat.