Lemongrass (Cymbopogon citratus)

Foto credit @ Lemongrass (Cymbopogon citratus)

Engleza – Lemongrass
Franceza – Citronnelle

Citeste si Lemongrass-ul in terapia naturista
Citeste si Lemongrass-ul in cosmetica naturista

In Asia, partea carnoasa, alb-galbuie a lemongrass-ului se foloseste in bucatarie, pentru a aroma sosurile, supele sau diversele preparate din carne sau peste. Pentru gatit, se folosesc tulpinile solide, taiate feliute sau zdrobite.

Se recomanda ca, inainte de folosire, tulpinile sa fie spalate si tinute in apa aproximativ doua ore.
La gust, lemongrass-ul se aseamana cu lamaia si ghimbirul. Este bine de stiut ca, in afara uleiului esential folosit in masaj, exista si o forma de ulei de lemongrass destinat consumului.

Una pana la doua lingurite de ulei de lemongrass de consum, adaugate la trei sferturi de cana cu apa fierbinte, dau un ceai puternic revigorant si energizant.

Este un ingredient comun in bucataria thailandeza. Un substituent al lemongras-ului este zeama de lamaie sau de lime dar nu poate inlocui in totalitate aroma acestuia.

Lemongrass-ul este cunoscut si pentru numeroasele beneficii pe care le aduce sanatatii in special atunci cand este combinat cu alte condimente ca: usturoiul, chili proaspat si coriandru.

Chiar se desfasoara studii legate de cea mai cunoscuta supa din Thailanda: Tom Yum Kung, care contine toate ingredientele enuntate mai sus si are ca ingredient principal lemongrass-ul. O supa delicioasa este Tom Yum Goong – supa iute de creveti. Se considera ca Tom Yum poate combate raceala, gripa, si chiar anumite forme de cancer.

Trivia

Lemongrass este o planta cu valente terapeutice, care da savoare unor preparate culinare variate

S-ar putea crede ca lemongrass-ul, in traducere iarba de lamaie, dupa cum sugereaza numele pe care il poarta, face parte din familia lamailor. De fapt, lemongrass-ul sau verbina de India, cum mai e cunoscut, este o planta din familia gramineelor, asemenea graului, secarei sau orzului. Numele i se datoreaza mirosului pregnant si proaspat de lamaie.