Legume ciudate sau uitate

Foto credit @ Legume ciudate sau uitate

Parca nu mai aveti chef de legume? Poate ca v-ati plictisit sa vedeti aceleasi legume in fiecare zi. Dar in lumea larga sunt multe alte legume ale caror gust nu l-ati simtit. Poate nici n-ati auzit de unele dintre ele dar ele exista si reprezinta o schimbare binevenita.

Din spirit de aventura culinara, cum altfel, va prezentam cele mai ciudate legume din lume. Unele dintre ele se mai gasesc prin magazinele care aduc fructe si legume exotice, altele poate le veti intalni in calatoriile dumneavoastra viitoare.

Oca

Tuberculii acestia colorati sunt un fel de cartofi care provin din Anzi. Desi cu siguranta multi dintre noi n-am auzit de ei, reprezinta a doua cultura, dupa cartofi, din tarile Americii de Sud. Sunt o excelenta sursa de potasiu, vitamine si fier.

Sunt mai multe varietati de oca, astfel incat gusturile pot diferi usor de la un soi la altul. Insa, in general, sunt mai fragezi si sunt mai dulci decat cartofii obisnuiti. Cat despre gust, variaza de la cel de cartof dulce pana la cel usor fructat. Chiar exista o varietate de oca denumita “apricot” (caisa, in lb. romana), care are gustul similar cu fructul al carui nume il poarta.

Nucile tigrului

Desi poarta denumirea de “nuci”, acestea sunt, de fapt, tuberculii plantei numita Ciufa (Cyperus esculentus). Planta provine din Egipt, dar a cunoscut o larga raspandire in Sudul Europei, in special in Spania.

Nucile tigrului se inmoaie in apa calduta, inainte de a fi servite si au un gust dulce, cu aroma de nuca. In Spania, sunt folosite pentru prepararea unei bauturi dulci, laptoase, denumita “Horchata”. De altfel, laptele din nuci de tigru este un bun substituent al laptelui de origine animala, pentru cei intoleranti la lactoza sau care prefera o dieta vegana.

Romanesco

Aceasta planta ametitoare este, de fapt, o verisoara exotica a conopidei. N-am folosit intamplator cuvantul “ametitoare”. Daca va simtiti activat mental privind-o, nu va mirati. Modelul acesteia este aproximatia naturala a unui fractal. Spiralele de pe conopida Romanesco urmeaza perfect sirul lui Fibonacci.

Nu numai ca va veti simti mai inteligent mancand una, dar veti fi si mai sanatos. Romanesco este o sursa excelenta de vitamina C, vitamina K, fibre si carotenoide.

Barba caprei sau stridia vegetala

Chiar daca este inrudita cu floarea soarelui, partea comestibila a acestei plante este radacina. Barba caprei a fost, intr-o vreme, o leguma populara si mult cultivata pe teritoriul intregii Europe, inclusiv in tara noastra. In mometul de fata zace inca in uitare. Doar in anumite magazine sau la cativa batranei din piete, care vand ierburi de leac, se pot gasi radacini de Barba Caprei. In Estul Europei i se atribuie calitati medicale, fiind folosita mai ales in cazul muscaturilor de serpi.

Poate fi preparata ca orice alta radacina comestibila. Ce o deosebeste de toate celelalte este gustul special, de inima de anghinare.

Kai-Lan sau Broccoli chinezesc

Kai-lan este o leguma cu frunze verzi, extrem de nutritiva si nelipsita, mai ales, din bucataria cantoneza. Frunzele sale innobileaza orice salata si poate fi servita in orice mancare inclusiv in cele care contin broccoli european. De fapt, “broccolini” este un hibrid intre broccoli si kai-lan.

Topinambur sau Anghinare de Ierusalim

Proveninta acestei plante n-are nici o legatura cu Ierusalimul, caci ea este originara din America de Nord.

Tuberculii pot fi folositi ca substituenti ai cartofului de catre persoanele care vor sa reduca cantitatea de amidon. Dar americanii o iubesc pentru faptul ca din ea rezulta un alcool de o calitate superioara fata de cel obtinut din trestia de zahar.

Sparanghelul de mare (Crithmum maritimum)

Creste de-a lungul coastelor marine, in locuri unde putine plante pot rezista: pe stanci golase, stropite in permanenta de apele sarate.

Din motive evidente, este perechea perfecta pentru un fel de mancare pe baza de peste. In Anglia, se mureaza si se foloseste in salate, de secole. Aceasta planta face, in acest moment, obiectul unor studii legate de potentiale surse biodiesel.

Nopales

Aceste lipii vegetale apartin unui anumit tip de cactus. “Carnea” suculenta este delicioasa dupa ce spinii sunt inlaturati. Mexicanii o folosesc ca alternativa vegetariana, in tacos.

Manioc

De la manioc se folosesc radacinile si este inlocuitorul perfect al cartofilor, avand si gustul similar cu acestia. Este o sursa cruciala de carbohidrati pentru tarile in curs de dezvoltare, adica pentru aproximativ 502 milioane de oameni. Este apreciat mai ales pentru rezistenta sa la seceta si pentru nevoile modeste pe care le are, pentru a se dezvolta.

In ciuda faptului ca este atat de raspandit in intreaga lume, in Europa si chiar in America, exista retineri in legatura cu importul acestei legume. Daca nu este preparata corect, devine extrem de toxica.

Algele Dulse

Algele, cu gustul lor specific, nu reprezinta o prima optiune in preferintele multor persoane. Dar algele Dulse ar putea sa schimbe aceasta parere. Gustul lor este extrem de placut. Comuna in Atlanticul de Nord, alga Dulse este folosita in Islanda, in aproape toate felurile de mancare posibile, de la salate, pana la mancaruri la cuptor. Este bogata in vitamina B, in fibre si este o buna sursa de proteine vegetale. Pentru ca are un continut mare de iod este folosita si astazi in preventia gusei.

Fasolea lunga chinezeasca

In tarile anglo-saxone este denumita “fasolea lunga de un metru”. Este ea lunga, dar nici chiar asa. Rareori creste mai mult de 50 de centimetri. Acum ca am lamurit aceasta inadvertenta, trebuie sa va spunem ca aceasta fasole verde este nelipsita ca garnitura langa preparatele stir-fry. Ce o face atat de apreciata este productivitatea. Creste mai repede decat orice alt tip de fasole, aproape vazand cu ochii.

Nu trebuie sa va blocati in bucataria chinezeasca. Se poate prepara ca orice alta mancare din fasole pastai si tineti cont de faptul ca sunt o sursa minunata de vitamine, in special C si A.

Vlastari de feriga de padure

Exact, doamenlor si domnilor! Vlastarii tineri de feriga, cei care sunt inca incolaciti, se mananca si sunt chiar foarte gustoasi. Frunzele mature, in schimb, distrug vitamina B din corp, ceea ce poate duce la moarte. Dar frunzulitele tinere, se fierb si fac parte din multe feluri de mancare traditionale, in salate sau cu maioneza si unt. Oamenii de la munte servesc feriga alaturi de ciuperci. Atentie, nu toate soiurile de feriga sunt comestibile! Daca aveti chef de o salata de feriga, intrebati localnicii din zonele de munte. Sunt extrem de suculente, pline de nutrienti, bogate in acizi omega 3 si contin antioxidanti de o calitate superioara celor din afine.

Sursa: http://www.huffingtonpost.com