Ca orice alta mare religie, budhismul impune practicantilor sai o anumita conduita, inclusiv alimentara. Regulile privind dieta sunt rezultatul direct a doua dintre Cele 5 Precepte, dupa care se conduce budhismul si a scopului final al acestuia: eliminarea suferintei prin renuntarea la orice atasament de lumea materiala.
Cu toata aceasta filozofie destul de stricta, legile privind dieta sunt surprinzator de permisive. Desi sunt mai stricte pentru calugarii si calugaritele din manastiri, chiar si acestia isi pot adapta obiceiurile culinare in functie de necesitatile personale sau de resursele de hrana care le stau la dispozitie.
Vegetarianism
Primul Precept este enuntat astfel: “Sa te abtii sa iei viata fiintelor cu constiinta”. Aceasta inseamna aderarea la o dieta vegetariana si sunt multi budhisti care privesc uciderea animalelor pentru hrana ca pe ceva gresit. In anumite zone, se permite totusi consumul carnii, pentru ca aceasta este sursa principala de hrana. In satele pescaresti, de exemplu, pentru a compensa uciderea pestilor si a evita o karma negativa, se ofera o parte din captura calugarilor iar in timpul sarbatorilor religioase se evita pescuitul.
Mancare necondimentata
Al Cincilea Precept recomanda “Sa te abtii de la folosirea substantelor intoxicante”. Ca o consecinta a acestui percept budhistii aleg sa manance in cantitati mici, hrana usor gatita, necondimentata, care sa nu provoace nici o reactie iritanta si, in consecinta, sa nu determine ganduri negative sau letargie. Evident, nu consuma alcool, nu fumeaza si nu folosesc droguri. Hrana este privita ca un vehicul al nutrientilor si nimic mai mult. Maestrii budhisti recomanda sa alegeti mai degraba legumele decat carnea, fructele in locul zaharului si mestecarea indelungata a alimentelor inainte de a le inghiti, pentru a evita introducerea in stomac a unei cantitati de hrana inutil de mare. Se considera ca mancatul in exces inhiba claritatea gandirii.
Amestecul mancarurilor
Maestrii budhisti explica in mod diferit de ce se recomanda amestecul mancarurilor.
Prima explicatie tine de gustul mancarii. Se considera ca amestecand mancarea, se reduce gustul individual al ingredientelor si astfel, mancarea devine doar hrana.
A doua explicatie se refera la obiceiurile calugarilor itineranti care isi obtineau hrana batand la usile oamenilor. Acestia amestecau hrana obtinuta de la cei mai instariti, cu cea obtinuta din casele mai nevoiase, onorand astfel toata mancare primita, fara discriminare.
Donarea mancarii
Este considerata absolut necesara pentru imbunatatirea karmei. Pe noi, acest obicei ne face, poate, sa zambim dar in zonele unde exista populatie budhista, calugarii umbla cu cate un castronel in mana, pentru a oferi oamenilor sansa sa doneze mancare. Nu trebuie sa ne miram daca ajungem intr-o astfel de zona, iar oamenii se bucura nespus sa ne ofere hrana.
Nu vom incheia acest articol fara a enunta si Cele 5 Precepte Budhiste:
1. Sa te abtii sa iei viata fiintelor cu constiinta.
2. Sa te abtii sa vorbesti ceea ce nu este adevarat.
3. Sa te abtii sa iei ceea ce nu este oferit.
4. Sa te abtii de la comportamentul sexual gresit.
5. Sa te abtii de la folosirea substantelor intoxicante.
Sursa: http://www.livestrong.com