Cum Feteasca Neagra e fala noastra în materie de soi de strugure din care se face vin, Rieslingul de Rin (Rheinriesling) e mândria nemtilor care si-l cultiva cu religiozitate pe malurile fluviului cântat atât de majestuos de Wagner. Ei, cam cât de lung e Rinul, asa-i de întortocheata si povestea Rieslingului german – eu pot sa zic ca am baut destule si rar mi-a fost dat sa întâlnesc doua cât de cât la fel! Acuma, strugurele acesta permitând vinificari atât de diverse si de spectaculoase, l-au adoptat si ungurii si austriecii si iata ca nici la noi nu se face de rusine! Dimpotriva, vinificat de un român (vedeti cum se-ntoarce roata?) – Mihai Banita, în Dealu Mare, la LacertA (crama noua, cu staif si vinuri scumpe!), acest vin alb sec încânta nasul cu arome de tei, cremene si fân proaspat cosit. La baut e prietenos (nu-i dictator, nici secretos ca fratii lui de peste Rin), aciditatea vioaie si urma de zahar rezidual integrând bine alcoolul generos (13,7%) pe care nu-l observi decât dupa ce ai dat peste cap câteva pahare! Cu ce-i mai bine sa-l asociati la masa? Cea mai buna sugestie pe care pot sa v-o dau în sensul asta e sa cumparati vinul si apoi sa-i cititi contraeticheta!
Razvan Jurca