La vitaminele laudate sa nu te duci cu sacul

Foto credit @ La vitaminele laudate sa nu te duci cu sacul

Multivitaminele si suplimentele nutritive si-au facut loc in viata noastra cotidiana. Este una dintre cele mai infloritoare piete din domeniul farmaceutic, inregistrand numai in America, anul trecut, “modesta” suma de aproximativ 28 de miliarde de dolari.

In fond si la urma urmei, dieta noastra zilnica are o multime de carente si cine are timp intotdeauna sa manance o masa sanatoasa, sa-si ia gustarea de fructe, sa faca miscare?

O pastila-minune care sa contina toate elementele esentiale organismului si sa combata distrugerea celulelor pare cea mai buna si mai simpla solutie pentru mentinerea sanatatii organismului.

Doar ca ultimele studii nu sustin de loc aceasta idee. Din ce in ce mai multi cercetatori pun sub semnul intrebarii valoarea reala a suplimentelor cu multivitamine si chiar a suplimentelor cu o singura vitamina, in scaderea riscului aparitiei bolilor cronice. Astfel incat, din ce in ce mai multi medici isi sfatuiesc pacinetii sa nu mai arunce banii pe vitamine. Si toate aceste recomandari vin din America, tara in care 1 din 2 americani ia vitamine zilnic.

Iata ultimele informatii aparute legate de aceasta tema:

Multivitaminele nu sunt un adjuvant in preventia bolilor de inima si al cancerului

Ultimul cuvant in privinta eficientei acestora il are, in America, U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF), un organism aflat in subordinea Departamentului de sanatate si Resurse Umane al SUA, format din medici primari si epidemiologi independenti care, in mod regulat, testeaza eficienta tuturor produselor farmaceutice.

Cele mai recente studii a U.S. Preventive Services Task Force nu au reusit sa adune suficiente dovezi cum ca multivitaminele ar avea vreo influenta asupra preventiei bolilor de inima si a cancerului. Se credea ca multivitaminele contin antioxidanti care pot lupta cu procesele inflamatorii si oxidante ale celulelor care declanseaza cancerul. Dar toate studiile nu au putut sustine existenta unei relatii concrete intre cele doua puncte de interes.

Suplimentele cu vitamina E si beta caroten nu protejeaza organismul impotriva bolilor de inima si a cancerului

De fapt, la persoanele cu predispozitie spre cancerul la plamani, suplimentele cu beta caroten cresc riscul de dezvoltare a tumorilor cancerigene. Vitamina E nu a demonstrat efecte puternice in scaderea ratei instalarii bolilor de inima sau a cancerului, ba mai mult decat atat, dozele mari de vitamina E conduc la cresterea riscului de cancer la prostata, la barbati.

Calciul nu previne fracturile

Dupa ce au revizuit toate datele valabile in 2013, USPSTF a concluzionat ca nu exista suficiente dovezi care sa demonstreze o legatura intre suplimentele de calciu si scaderea riscului de aparitie a fracturilor. O femeie sanatoasa, spun ei, nu are nevoie sa-si suplimenteze dieta cu 1 gram de calciu pe zi, asa cum recomanda de obicei medicii pacientelor lor.

De fapt, medicii germani si elvetieni au descoperit ca suplimentele cu calciu chiar fac mai mult rau decat bine: in urma unui studiu desfasurat timp de 11 ani pe un numar de 24.000 de adulti, acestia au descoperit ca cei care luau suplimente de calciu aveau un risc cu 86% mai mare de a face boli de inima decat grupul celor care nu luau aceste suplimente.

In ciuda tuturor dovezilor puse la dispozitie de lumea stiintifica, omenirea continua sa ia diferite soiuri de vitamine, minerale si suplimente nutritive. Toti medicii sunt de acord ca un adult care nu prezinta carente de vitamine sau nutrienti, isi ia tot ce are nevoie dintr-o dieta echilibrata. Si, uneori, suplimentarea acestora poate conduce chiar la efecte adverse celor scontate.

Asa ca, atunci cand vine vorba despre vitamine, mai bine indreptati-va spre alimente sanatoase si incercati sa pastrati un echilibru in toate.

Sursa : http://healthland.time.com