Kombu, denumita si dashima sau haidai, este o alga bruna extrem de apreciata in gastronomia asiatica si mai ales in cea japoneza. Din kombu se prepara dashi, o baza pentru numeroase supe, “kombucha”-ceaiul de alge, renumit pentru proprietatile sale anti-imbatranire, intra in componenta celebrelor sashimi, etc.
Kombu se recolteaza, in special, de-a lungul tarmurilor coreene si japoneze si se gaseste, de obicei, uscata sau murata in otet. De asemenea, poate fi consumata cruda sau sub forma de praf.
Beneficiile algei kombu sunt bine documentate atat de medicina traditionala asiatica, cat si de studii recente. Iata-le pe cele mai importante:
Este eficienta impotriva formarii cheagurilor de sange
Conform unui studiu publicat in aprilie 2011, in revista medicala “Phytotherapy Research”, kombu (mai precis varietatea Laminaria japonica, care este si cea mai consumata), contine cantitati impresionante de fractiuni polizaharidice, denumite PLG. PLG contine proprietati anticoagulante unice, intarziind formarea cheagurilor de sange, fara a mari timpul de sangerare.
Este bogata in fibre
29 gr de kombu ofera aproximativ 7 grame de fibre si contine doar 83 de calorii. Necesarul zilnic de fibre al unui adult este de maxim 30 de grame pe zi, pentru barbati si 25 gr pe zi, pentru femei. Fibrele au calitatea de a ajuta la absorbtia apei din tractul intestinal, creand o senzatie de satietate, ceea ce o transforma intr-un aliat de nadejde in timpul curelor de slabire. De asemenea, este un laxativ natural, extrem de eficient.
Protectia impotriva razelor gamma
Conform unui studiu publicat in 2011, in revista “Archives of Pharmaceutical Research”, kombu protejeaza organismul impotriva radiatiilor gamma, datorita continutului de fucoidan, un polizaharid cu actiune de stimulare a celulelor stem adulte.
Este bogata in calciu
29 grame de alga contine 12% din necesarul zilnic recomandat de calciu. De aceea, kombu a devenit preferata veganilor si a celor intoleranti la lactoza.
Continut bogat de acid glutamic
Kombu este bogata in acid glutamic, un aminoacid care sustine functiile creierului, ale muschilor si imbunatateste sanatatea prostatei. Majoritatea oamenilor isi extrag acidul glutamic din ingrediente de origine animala. Kombu este o alternativa foarte sanatoasa pentru vegetarieni si vegani.
Echilibreaza colesterolul
Algele kombu scad colesterolul rau prin reducerea absorbtiei acestuia in intestinul subtire.
Este bogata in iod
Chiar daca nivelul iodului din kombu variaza in functie de calitatea recoltei, intotdeauna, si cea mai slab calitativa dintre ele, va contine o cantitate ceva mai mare de iod decat doza recomandata pentru consumul uman. Consumul regulat de kombu aduce aportul necesar de iod in organism, cu efecte benefice asupra functionarii tiroidei si metabolismului.
Este o buna sursa de fier
29 grame de kombu ofera 13% din necesarul zilnic de fier. Fierul ajuta la crearea hemoglobinei, responsabila cu buna oxigenare a celulelor.
Pe langa alte substante esentiale, aceasta alga contine cantitati variabile de potasiu, vitaminele B, C, D, E, magneziu, zinc si germaniu, ceea ce explica faptul ca algele kombu faciliteaza vindecarea rapida a problemelor de piele.
Surse: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210604/
http://blogs.naturalnews.com/kombu-a-brown-seaweed-rich-in-essential-minerals/