Istoria gogosilor

Foto credit @ Istoria gogosilor

O stim cu totii si, desi nu recunoastem, din cand in cand, cedam bucurosi in fata unei gogosi pudrata din belsug si nesanatos, cu zahar. Cea mai cunoscuta forma a gogoasei este cea in forma de inel dar, haideti sa fim seriosi, poate avea si alte forme si inca nu ne-a deranjat acest lucru, niciodata.

Istoria gogosii este fascinanta, cu atat mai mult cu cat peste tot in lume compozitia este practic, aceeasi. Retetele sunt atat de asemanatoare, incat diferentele nu merita luate in calcul.

Multi istorici atribuie inventia minunatiei despre care vorbim unei cinstite doamne daneze, Elizabeth Gregory, care a inventat acest dulce pentru fiul ei marinar, Hanson. Doamna le numea “olykoek”, ceea ce in traducere ar insemna “prajitura uleioasa”.

Ingrijorata de dieta lui Hanson, doamna, i-a preparat acestuia susnumitele prajituri ca pachetel de drum si i-a dat si reteta sa-si prepare “copilul” singur, daca ii e pofta. Conform retetei, aceste gogosi nu aveau forma de inel.

Dar aceasta este doar una dintre povesti. Se spune, dupa alte surse, ca a fost inventata de un capitan de vas, avand forma carmei.

Nu puneti la suflet ca nu este mentionata bunica dumneavoastra printre creatori. Toti istoricii sunt de acord ca gogoasa a fost inventata si reinventata, in locuri si timpuri diferite, de catre popoare diferite. Pur si simplu, povestea doamnei Elizabeth Gregory este cea mai documentata.

O alta versiune a povestii gogosii este ca Elizabeth a facut initial gogoasa din aluat si nuca, de unde si denumirea doughnut (aluat si nuca). Gogoasa era ca o parjoala rotunda iar nucile erau in mijloc. Pentru ca lui Hanson nu i-a placut adaosul de nuca, mama sa, pur si simplu, a scobit miezul si a indepartat nuca. Si asa a aparut gogoasa inelus.

http://www.socialstudiesforkids.com