Istoria cartofilor prajiti

Foto credit @ Istoria cartofilor prajiti

Chiar asa! Cine a inventat cartofii prajiti, deopotriva huliti si iubiti, cu o patima demna de cauze nobile?

Nu se stie cu exactitate. Sunt nenumarate teorii. Cele mai acceptate ii indica pe francezi sau pe belgieni ca inventatori ai cartofilor prajiti. 

Se pare ca belgienii faceau cartofi prajiti din secolul 17. Cum le-a venit ideea? Cea mai comuna mancare in zona era pestele de dimensiuni mici prajit in baie de ulei. Cum iarna inghetau apele si era mai greu sa prinzi atati pesti din care sa rezulte o masa decenta, i-au inlocuit cu cartofi.

Si acum sa privim “argumentul francez”. In privinta francezilor lucrurile sunt mult mai asezate. Exista si un nume. Se spune ca domnul Antoine-Augustine Parmentier care a introdus cartoful in Franta si in anumite parti ale Europei, a avut aceasta idee. Se pare ca i-a venit aceasta idee in timpul Razboiului de 7 ani, pe care l-a petrecut in cea mai mare parte ca prizonier. Din ratie nu ii lipseau cartofii si a inventat acest fel de preparare pentru a evita monotonia alimentara.

Odata ce francezilor le-au placut prajiti, l-au transformat in moda si l-au popularizat in toata lumea civilizata. Si au inceput de sus, cultivand cartofi in gradina regala de la Tuileries, pana cand aceasta a fost tranformata in gradina de cartofi. Ca l-au inventat ei sau nu chiar nu mai conteaza. Indata ce a fost introdus in alimentatia francezilor, cartoful prajit a devenit pe strazile Parisului ceea ce este hot-dog-ul la New York. Se vindea pe strada sub numele de “frites”.

Trebuie sa tinem cont ca aceste lucruri se petreceau la sfarsitul secolului 18. Adica dupa 100 de ani de cand se presupune ca belgienii au inventat cartofii prajiti.

Exista istorici care sustin ca au fost inventati in acelasi timp atat de catre belgieni cat si de catre francezi.

Exista si voci care sustin ca lucrurile s-au intamplat cu totul altfel. Cartofii prajiti au fost adoptati de francezi in timpul Razboiului franco-austriac, care a avut loc pe teritoriul Belgiei, asa cum o cunoastem astazi. Este posibil ca soldatii francezi sa fi adoptat acest fel de mancare de pe teritoriile belgiene si cativa zeci de ani mai tarziu cartofii prajiti au devenit vedete in Franta. Sau, la fel de posibil este ca soldatii francezi sa fi venit cu ideea si sa fi fost preluata de catre belgieni.

Cine mai stie?

In orice caz, oricine i-ar fi inventat au fost adoptati pana la identitate de catre englezi si americani. Ironic, din cauza lanturilor fast-food americane, cartofii prajiti care erau cunoscuti pana odinioara sub denumirea de cartofi frantuzesti, au devenit celebri, in zilele noastre, sub numele de cartofi americani (American fries).

Sursa: http://www.todayifoundout.com