Engleza: Flax
Franceza: Lin
O rochita racoroasa de in, intr-o zi de vara caniculara este tot ce ne putem dori. Dar, pe langa aplicatiile sale din industria textila, inul este una dintre cele mai eficiente plante medicinale.
Semintele de in sunt pe cat de mici, pe atat de puternice.Beneficiile sale sunt cunoscute din Antichitate. Astazi noi doar redescoperim si atestam stiintific ce au descoperit stramosii nostri de secole.
Aproape la fel de bun ca pestele, sunt voci care sustin ca ar fi chiar mai valoros, are un continut ridicat de acid alfa-linoleic, sursa importanta de omega 3, ceea ce il face un paznic de nadejde al inimii si al sistemului digestiv si al celui osos prin scaderea colesterolului, pastrarea glicemiei la cote normale si mentinerea unui sistem imunitar puternic.
Dar cea mai cunoscuta aplicatie terapeutica a inului, pe care o stim de la bunicii nostri, este ca previne constipatia.
Pe de alta parte, atunci cand este digerat,inul isi mareste volumul dand senzatia de satietate. De aceea, este din ce in ce mai mult folosit in curele de slabire sau in dietele pentru mentinerea greutatii.
Mai putin cunoscut este faptul ca, fiind un imunostimulator atat de puternic este recomandat in boli autoimune si inflamatorii, inclusiv psoriazisul si lupusul. Ne simtim datori sa precizam ca, in cazul acestor boli, inca nu exista o pozitie medicala oficiala care sa certifice vindecarea lor doar cu ajutorul inului, acesta actionand ca un adjuvant.
In cazul cancerului, inul are o actiune inhibitoare asupra tumorilor, fiind eficient mai ales in cazul cancerului de colon sau de san.
Totusi…exista si un totusi. Inul are si contraindicatii de care este bine sa se tina seama in momentul in care se ia decizia unei cure cu seminte de in.
Astfel, femeile gravide, cele care alapteaza si persoanele cu sindrom de ovar polichistic sau fibroame, precum si barbatii cu risc de cancer la prostata nu ar trebui sa consume seminte de in.
Din cauza efectului lor laxativ, semintele de in nu ar trebui consumate de cei care sufera de probleme inflamatorii ale intestinului.
Cum se consuma semintele de in
Inul se consuma in cantitati mici, nu mai mult de o lingura de ulei sau 5 linguri de seminte macinate pe zi.
Nu insistam asupra uleiului, caci acesta se foloseste ca atare, in salate. In cazul semintelor, se schimba situatia.
Acestea trebuie macinate, altfel sunt eliminate ca atare, fara a avea nici un efect asupa organismului. Aveti grija sa le macinati chiar inainte de afi consumate, caici datorita continutului mare de ulei, rancezesc cu usurinta.
Le puteti adauga in orice mancare (dupa ce ati stins focul), amestecat in iaurt, oriunde doriti dar trebuie amestecate intr-o baza.
de Catalina