Inlocuitori pentru oua

Foto credit @ Inlocuitori pentru oua

Fie ca sunteti alergici, tineti post, incercati sa deveniti vegani sau incercati sa echilibrati valorile colesterolului, exista nenumarate motive pentru care ati fost vreodata in situatia de a va intreba cu ce sa substituiti oul in preparatele culinare.

Evident, nu exista un singur raspuns la aceasta intrebare. In functie de preparat se poate folosi un substituent sau altul, astfel incat gustul si textura acestuia sa nu aiba de suferit.

Mai jos gasiti cateva sugestii de inlocuire a oualor in diferite retete cu ingrediente naturale,

Bananele sau sosul de mere

1 ou poate fi egal cu jumatate de banana piure sau un sfert de cana sos de mere, in preparate la cuptor cum ar fi: briose, clatite sau aluaturi de paine fara drojdie cum ar fi painea de banane, in primul rand, sau cea de dovleac. Bananele si sosul de mere nu ajuta la cresterea aluatului. Aceste doua ingrediente asigura doar umiditatea necesara. Asigurati-va ca adaugati in compozitia aluatului bicarbonat de sodiu sau praf de copt pentru un preparat reusit.

Tofu

Tofu este cel mai bun substituent al oului in quiche-uri, fritatte sau in salata de ou. Textura unui tofu moale (se mai gaseste si sub denumirea “silken tofu”) sau a celui normal maruntit, este surprinzator de similara cu cea a a oului fiert, atunci cand este folosit in diferite retete. Daca mai adaugati putin mustar sau turmeric pentru culoare, nu se mai simte nici o diferenta, nici de aspect, nici de gust.

Silken tofu este un bun subtituent al oului in preparatele la cuptor. Amestecati in blender un sfert de cana de silken tofu cu toate ingredientele lichide, pana cand obtineti o pasta fina si cremoasa. Gustul nu va fi afectat deloc dar, in schimb, la coacere, marginile si partea inferioara a aluatului vor fi mai dense de aceea se recomanda mai ales in retetele de brownies si de clatite, dar nu va merge niciodata intr-un produs care are necesita un aluat usor si pufos.

Alti substituenti

Exista retete in care oul poate fi inlocuit cu un amestec de otet si apa sau cu apa minerala.Clatitele sunt cel mai bun si cunoscut exemplu.

Ca regula generala, cu cat reteta originala are nevoie de mai putine oua, cu atat mai simpla va fi gasirea substituentului potrivit. Ca urmare, daca reteta unei prajituri necesita 1-2 oua, va fi mai usor de reprodus decat una care are nevoie de 4-5 oua.

Sursa: http://vegetarian.about.com