Iedera medicinala – Remediu natural pentru tuse, bronsita si astm

Foto credit @ Iedera medicinala – Remediu natural pentru tuse, bronsita si astm

Iedera impodobeste cladirile si copacii cu frunzele ei vesnic verzi. La fel ca vechile ziduri pe care le decoreaza, poate trai 200-300 de ani si s-au descoperit chiar si exemplare care atinsesera varsta matusalemica de 450 de ani.

Majoritatea speciilor de iedera sunt otravitoare dar exista o specie destinata consumului uman: Iedera medicinala, Hedera Helix Linn, dar si aceasta in anumite cantitati. Daca invatam sa o dozam, avem la indemana cel mai bun remediu impotriva afectiunilor respiratorii.

Iedera este un medicament natural puternic si eficient. Ca orice medicament puternic, necesita atentie si moderatie.

Frunzele de iedera consumate in cantitati mici sunt folosite pentru a trata bolile de splina, polipii, bolile globului ocular, osteoporoza, pietrele si nisipul la rinichi, inflamatiile vezicii urinare si candida la femei.

Este folosita, de asemenea, pentru tratamentul unor boli ale pielii si rani. Fructele de iedera trebuie folosite cu si mai multa precautie. Amestecate cu patrunjel si menta sunt eficiente in tratamentul afectiunilor interne.

Consumat cu grija, ceaiul de iedera este un adjuvant eficient in tratarea durerilor reumatice si de bila si are un efect de purificare a sangelui la pacientii diagnosticati cu ateroscleroza, inflamatii ale stomacului si intestinelor si in reglarea ciclului menstrual la femei.

Dar iedera este renumita, in primul rand, pentru efectul pe care il are asupra afectiunilor respiratorii, fie ele tuse, brosita sau astm.

Din secolul al nouasprezecelea, printr-o intamplare fericita, iedera si-a capatat locul binemeritat si in medicina alopata: ca o componenta de baza in medicamentele impotriva tusei. Istoria consemneaza ca un medic francez a descoperit ca in sudul tarii, copiii se imbolnaveau foarte rar si nu tuseau. Dupa cercetari intense a descoperit ca singurul numitor comun era acela ca acestia isi beau laptele in vase facute din lemn de iedera. De aici a ajuns la concluzia ca substantele din iedera trec in lapte si imunizeaza copiii impotriva racelii.

Cercetarile recente arata ca ceaiul de iedera curata organismul de efectele pesticidelor si ale radiatiilor daunatoare.

Iedera este si un remediu eficient impotriva matretii. Se spune ca daca iti speli parul in fiecare seara cu ceai de iedera, matreata dispare.

Nu se recomanda mai mult de doua linguri de frunze de iedera sfaramate la prepararea ceaiului.

Si, pentru ca stim ca v-am fiert destul, iata si retetele:

Se poate face infuzie: Se toarna 200 ml apa clocotita peste 1 lingurita de planta uscata. Se lasa sa infuzeze cateva minute, se strecoara imediat si se poate bea.

Sau putem prepara un decoct: se inmoaie cateva minute 200gr planta uscata intr-un litru de apa. Apoi se fierbe 15 minute. Se strecoara si se bea.

In medicina populara romaneasca, iedera este cunoscuta de secole iar dozajele sunt stabilite de mult. Singura precautie pe care v-o recomandam este sa nu culegeti singuri iedera daca nu posedati cunostinte temeinice. Exista riscul sa culegeti o surata otravitoare iar efectele pot fi dezastruoase.

In magazinele tip Plafar, se gaseste iedera medicinala atat la pliculete cat si varsata, la pretul modic de aproximativ 3 ron.

Sursa: http://www.healthyfoodhouse.com