Hasmatuchi sau asmatuiul – Anthriscus silvestris

Foto credit @ Hasmatuchi sau asmatuiul – Anthriscus silvestris

Engleza: Cow parsley
Franceza: Cerfeuil

Hasmatuchi face parte dintre ierburile aromatice uitate. La piata, am auzit pe cineva intreband ce este acesta planta si daca este ceva exotic. Babuta de la taraba se uita mirata la persoana cu pricina, explicandu-i ca “e peste tot, pe langa garduri, da’ nu mai stie lumea de ea”.

In ciuda numelui cu sonoritate asiatica, hasmatuchi este verisor bun cu patrunjelul si morcovul si se gaseste in flora spontana a Romaniei.

Frunzele lui seamana cu cele ale patrunjelului dar sunt mai rotunde si mai crete, in schimb este mult mai parfumat decat patrunjelul. Cine foloseste hasmatuchi in preparatele culinare va poate spune ca are o aroma dulce, undeva intre patrunjel si anason.

Daca aveti un ghiveci cu plante aromatice in care exista si hasmatuchi, trebuie sa stiti ca acesta trebuie taiat des, caci numai frunzele tinere sunt aromate. Gustul placut dispare la planta adulta, devenind amar.

Daca vreti sa il culegeti din flora spontana, ganditi-va de doua ori inainte de a porni la recoltat. Seamana cu doua specii de plante otravitoare: patrunjelul cainelui (Aethusa cynapium) si cucuta (Conium maculatum). In doze foarte mici, aceste plante au virtuti extraordinare dar o salata de cucuta este mortala.

Exista diferente intre aceste plante, iar cei care le cunosc caracteristicile le deosebesc relativ usor, un novice insa, risca mult.

Pentru ca bucataria franceza il adora, i se mai spune si patrunjelul frantuzesc. De altfel, in foarte multe preparate este preferat hasmatuchi in locul patrunjelului sau chiar al coriandrului.

Frunzele proaspete sunt folosite la aromarea salatelor, supelor si a mancarurilor cu peste sau fructe mare, cu care se potriveste, de altfel, foarte bine.

La noi este des folosit, mai ales in zona Moldovei, in borsul de cartofi cu smantana si in salata de oua cu hasmatuchi si ceapa verde.

Frunzele uscate de hasmatuchi au o aroma mai blanda, iar cei care nu suporta aromele puternice pot utiliza aceasta varianta.