Frec internetul. Iar. Pe undeva pe la jumatatea lunii decembrie. Caut oferte de disparut o saptamana din regiune. De onor Sarbatori. Gasesc rapid un “hot deal” cazare Praga 120 euro 6 zile, camera dubla, mic dejun inclus. Pe booking.com. asemenea oferta nu se poate refuza mai ales daca dau si peste un bilet de avion cumsecade, a se citi “rata”. Gasesc imediat pe malev.com cifra de care aveam nevoie: 100 de euro dus/intors Praga! Mai gugalesc putin si aflu si rata de schimb 1 eur=26 coroane cehesti. Trag linie, adun, constat si rezerv rapid online: 320 euro, o saptamana la Praga, cu bilet de avion dus intors, cu mic dejun, hotel de trei stele. Cat trei zile in Poiana Brasov. sau in minunata dar scumpa pensiune de cinci margarete de langa Sibiu, Pensiunea Mai. sau 5 zile la Pensiunea Corbu din Predeal. Unde si Antonescu la vremea lui privea lung dupa veverite. Acum insa Praga. Nu se refuza, nu se comenteaza. Se profita. Pe loc.
E drept, Drumul pana in Praga cu superoferta are escala de 10 ore la Budapesta. din care 5 dormite pe bancute in aeroport. Alaturi de vietnamezi si vietnamezi. Multi asiatici. Nu ca as avea ceva impotriva ochilor oblici si talpilor mici da’ totusi, ce dracu’ sunt atat de multi? De unde vin stiu, unde se duc ma intreb. Aflu curand. Merg si ei la Praga. Pentru ca Praga e plina de asiatici. Turisti, muncitori. Mana de lucru superieftina. Minoritatea vietnameza e majoritara in Praga. Posibil in toata Cehia? De studiat. Insa nici un hotel de tz stele nu se compara cu adormitul cu ochii la pista plina de avioane..
Multe ar fi de povestit din orasul in care astazi, ce zic eu, acum, pe loc, as disparea pe stradute, dealuri, sub poduri, fara a mai sta pe ganduri. Am sa justific insa prezenta articoului in rubrica asta si, cu liniuta de la capat, asa cum le-am notat la vremea lor, iata despre ce e vorba in materie de mancare&bautura in Praga:
– cu cat te afli mai in centrul turistic, cu atat valoarea de 26 coroane pentru un euro scade astfel incat poti avea supriza ca in buricul buricului sa ajungi la oferta de 1 euro=18 coroane. recomand folosirea fara gres a cardului: transformarea ron-coroana se face la cursul bancii, curs oricum mai bun decat la casele de schimb valutar;
– mancarea traditional pragheza e in general cu sos din greu si se stropeste in majoritatea cazurilor cu bere; berea cea mai des intalnita, pilsner urquell 12%; pentru suflete feminine poti alege insa varianta light; in multe carciumioare meniul e alcatuit din supa zilei care deobicei e crema de cartofi sau crema de varza, minunate fiecare in parte dar nespus de grele ( sa ai totusi la tine si niste triferment ) si traditionalul carnat prajit cu paine cu chimen. desertul la fel de traditional: placinta cu mere in diferite forme si prezentari;
– in praga sunca adevarata de praga nu e nicaieri subtire ca foita; ea e groasa de minim 2 cm, sfaraie pe gratar in piata publica, raspandeste un miros care-ti muta din tzatzani simtitoriul si se mananca musai cu o paine cu chimen si o portie zdravana de varza si o bere;
– un pranz ptr doua persoane, in mijlocul buricului centrului te duce pe la un 50-60 euro / 1000-1200 coroane scurt, fara drept de apel
– ciorba traditionala ramane, chiar daca nu e de-a casei ( !!! ), gulasul; ca felul doi, acelasi gulas cu galuste de paine sau snitzelul cu cartofi prajiti ( alta mancare imprumutata care e oferita daca nu ca traditionala, cel putin ca “specialitate” )
– 60 coroane o sticla de apa plata de 1 l in centru, 20 coroane aceeasi sticla la periferie, 10 coroane in orice hipermarket. de sase ori mai ieftina. Sau mai scumpa. Cum va place.
– daca te nimeresti in decembrie pe podul Carol, nu rata, la capatul dinspre Castel, un grog cald si un carnat la botul statuii. In picioare, langa un mini foc de tabara cat sa-ti incalzeasca simturile si spiritul, grogul traditional, ceai cu rom, il intalnesti la orice colt si in orice piata de craciun din centrul pragai.
– si daca tot ti-am spus de piata de craciun, ti-as povesti acum de asa-numitele Bramburacku care abunda atunci, acolo si nu numai, un fel de chiftele galuste de cartofi prajite in ulei, bucuria vegetarianului (atunci cand nu sunt lasate totusi sa pluteasca in ulei..) si care se mananca neaparat alaturi de o varza acra ca la mama lu’ Svejk acasa. Ia si reteta in caz ca te bate gandul:
1 kg krumpira
2 dl vrelog mlijeka
5 dag narezane slanine
3 jaja
2-3 cešnja cešnjaka
3 žlice brašna
piment
mažuran
papar
sol
vegeta
Na zdravi!
de Sarpe