Engleza: curry leaves
Franceza: Feuilles de Cari, Feuilles de Curry
Hindi: Karipatta
Curry in terapia naturista aici
Curry in cosmetica naturista aici
Pudra de curry este o inventie britanica care incearca sa imite savoarea preparatelor indiene. Anumite retete de pudra de curry contin, intradevar, frunze de curry dar acest aspect este irelevant intrucat in cateva zile frunzele de curry isi pierd mirosul si proprietatile. Pudra de curry tipica contine seminte de chimion, schinduf si coriandru prajite, piper negru si ardei chili. Alte condimente folosite de obicei in pudra de curry sunt ghimbir uscat, chimen indian (ajwain), telina, sare, faina din boabe de linte usor prajite, scortisoara, cuisoare, cardamom verde, dafin indian, in cantitati variabile. Culoarea galbena se datoreaza turmericului. Precum se observa, reteta de pudra de curry este mai degraba un compromis intre garam masala din nordul Indiei si sambar podi din Sudul Indiei. In orice caz folosirea acestui mix de condimente nu va putea reproduce niciodata savoarea bucatariei indiene. In India fiecare familie are propria ei reteta de mix de condimente si de obicei acesta se prepara pe loc.
In bucataria indiana frunzele de curry se folosesc in general proaspete dar exista retete care necesita uscarea in cuptor, calirea in ulei sau unt sau prajirea acestora chiar inainte de utilizare.
Avand in vedere ca bucataria Sud Indiana este dominant vegetariana, frunzele de curry apar deseori in preparate pe baza de linte sau curry-uri vegetariene (sambaar – fel de mancare tipic constand in bucati de legume prajite cu multe condimente) sau in anumite feluri de mancare pe baza de orez ca de exemplu Bisi Bele.
In Nord, se regasesc, mai ales in umpluturi, ca de exemplu, in samosa (un fel de coltunasi umpluti cu legume si carne tocata). Datorita texturii fine, frunzele de curry nu se inlatura inainte de servire. Au un gust foarte bun prajite si presarate peste preparate.
In Sri Lanka, minunatele curry-uri de pui sau de vita sunt aromate cu frunze de curry. De asemenea sunt folosite in kottu roti – legume si felii de paine prajite impreuna, la foc iute. Frunze de curry prajite bine sunt folosite pentru celebrul orez buriyani.
Frunzele de curry pot fi pastrate in congelator. Se recomanda sa nu le indepartati coditele decat inainte de utilizare.
Termenul de curry se aplica in mod exhaustiv multor preparate din Orientul indepartat. Asa cum se vede in Sudul Indiei – de unde provine acesta – curry reprezinta o mancare de legume cu multe condimente.
In Thailanda, de exemplu, orice preparat gatit cu lapte de cocos este denumit curry (gaeng). Similar, termenul este folosit si in Vietnam unde orezul este condimentat frecvent cu pudra de curry anglo-indiana.
Laksa – un fel de supa de taietei mai groasa, care se prepara in Malaezia si Singapore, este denumita si curry de taietei.
Trivia
Frunzele de curry sunt extreme de bogate in uleiuri esentiale dar cantitatea exacta depinde de prospetimea acestora si de locul cultivarii.
Copacul Curry isi are originile in India. Astazi se gaseste in stare salbatica sau cultivat pe toata intinderea Indiei, mai putin pe inaltimile din Himalaya. In est se gaseste pana in Burma.
Frunzele de curry sunt folosite in mod intensiv in bucataria sud-indiana si in Sri Lanka si sunt absolut necesare pentru a da autenticitate preparatelor indiene.
Odata cu emigrantii din sudul Indiei, frunzele de curry au ajuns in Malaezia, Africa de Sud si Insulele Reunion. In afara sferei de influenta a bucatariei indiene, frunzele de curry sunt greu de gasit.