Foarte slab sau foarte gras?

Foto credit @ Foarte slab sau foarte gras?

Se spune ca niciodata nu poti fi prea bogat sau prea slab. Cercetarile stiintifice demonstreaza altceva. Persoanele subponderale prezinta un risc de mortalitate mai mare decat cele supraponderale.

Comparativ cu persoanele care au o greutate normala, cele excesiv de slabe prezinta un risc de mortalitate de doua ori mai mare, a concluzionat lumea medicala, dupa ce a analizat rezultatul a peste 50 de studii facute in aceasta directie.

Obezitatea a tot ocupat locul central in preocuparile celor responsabili pentru sanatatea publica dar “trebuie sa evitam crearea unei populatii de adulti subponderali, fapt care ar afecta si fetusii, altfel sanatosi si care ar trebui sa aiba o greutate normala”, a afirmat seful studiului Dr. Joel Ray, de la Spitalul St. Michael din Toronto.

Rezultatele cercetarilor au aparut in numarul din 28 martie 2014 in revista medicala “Journal of Epidemiology and Public Health”.

Studiile au inclus analiza subiectilor care au fost urmariti mai mult de cinci ani si s-au concentrat asupra relatiei dintre indexul de masa corporala (indicator-cheie al greutatii optime) si mortalitate, indiferent de cauza aparenta a acesteia.

Echipa doctorului Ray a examinat si rata mortalitatii copiilor nou nascuti sau a celor nascuti morti, in legatura cu greutatea acestora.

Toti pacientii subponderali, indiferent de varsta, cu un indice al masei corporale egal sau mai mic decat 18,5, prezinta un risc de 1,8 ori mai mare de a muri decat pacientii a caror masa corporala se incadreaza intre 18,5 si 25,9.

Prin contrast, pacientii obezi, avand un indice de masa corporala intre 30 si 34,9 prezinta un risc de 1,2 ori mai mare de a muri din diferite cauze decat cei normoponderali. Cei cu obezitate severa al caror indice depaseste cifra 35, prezinta un risc de mortalitate de 1,3 ori mai mare.

In plus, dr Ray a afirmat ca este foarte important sa retinem ca in lupta cu obezitatea, trebuie avut in vedere un corp sanatos, nu unul slab.

“Indicele masei corporale nu reflecta numai cantitatea de grasime din organism ci si masa musculara. Daca vom dori sa continuam monitorizarea sanatatii populatiei folosind ca indicator acest indice, trebuie sa realizam ca un individ robust si sanatos este acela care are atat o cantitate rezonabila de grasime, cat si o masa musculara si osoasa adecvata. Daca vrem sa ne concentram numai asupra excesului de masa adipoasa din organsim, trebuie folosit un alt indicator, cum ar fi circumferinta taliei”.

De obicei, factorii determinanti ai subponderabilitatii sunt malnutritia (inclusiv cea autoimpusa), drogurile, alcoolul, fumatul, saracia si anumite probleme psihice.

Sursa: http://www.webmd.com