Foamea reala si foamea toxica

Foto credit @ Foamea reala si foamea toxica

Nu intotdeauna senzatia de foame este provocata de o nevoie reala de nutrienti a organismului. De multe ori, senzatia de foame pe care o resimtim poate fi de fapt mai degraba un simptom al dependentei de anumite alimente nesanatoase. Aceasta este așa-numita foame toxica.

Foamea toxica este acea falsa senzatie de foame (mai degraba o pofta puternica) dupa anumite alimente din categoria celor nesanatoase. Tindem sa le consumam frecvent si in cantitati mari, senzatia de foame reapare la scurt timp, iar daca nu consumam acele alimente ne simtim obositi, cu dureri de cap sau abdominale si cu o stare generala de disconfort. Recunoasteti acea foame care cere dulciuri, bauturi carbogazoase din comert, alimente de tip fast food si altele similare?

Cand consumam alimente bogate in nutrienti naturali, senzatia de satietate si de energie se instaleaza de regula dupa o cantitate nu foarte mare din acestea. in schimb, cand alimentatia contine multe alimente goale de nutrienti, cu aditivi toxici, energizarea dureaza foarte putin, fiind urmata de nevoia de a manca si mai mult pentru a alunga starea de disconfort si slabiciune. Aceasta este foamea toxica. Consecintele nu se lasa asteptate: hiperglicemie, hipercolesterolemie, acumulare de tesut adipos – si in tesutul adipos, acumularea de toxine liposolubile.

Spre deosebire, foamea „reala”, care anunta nevoia de nutrienti a organismului, nu se manifesta foarte repede dupa o masa consistenta si nici nu ne lasa epuizati dupa masa.

Daca nu ne hranim la timp si cu alimente nutritive, organismul va incepe sa isi procure energie consumand din tesuturile musculare si cele adipoase. Foamea reala stimuleaza productia de saliva si mareste perceptiile gustative. Foamea toxica duce la acumularea de grasime si o stare de disconfort si se manifesta prin oboseala, slabiciune, dureri de cap, chiar irascibilitate si balonare, senzatii care se potolesc doar dupa consumul de alimente fara de nutrienti, dar pline de aditivi chimici.

Cum se trateaza foamea toxica?

In primul rand trebuie sa intelegem ca alimentele nesanatoase dau dependenta. Asta din cauza aditivilor chimici si a potentiatorilor de gust. Poate dura o vreme pana organismul se reobisnuieste cu alimente naturale, dar renuntarea la alimentele care provoaca foame toxica si introducerea a cat mai multe alimente sanatoase in dieta va influenta foarte mult starea generala de sanatate.

Asadar, cand vi se mai face pofta de snack-uri, produse de patiserie, alimente de tip fast-food, dulciuri, ganditi-va ca probabil va confruntati cu foamea toxica. Alegeti mai degraba alimente precum legumele si fructele crude, leguminoasele, nucile si semintele crude. Veti constata curand efectele benefice!