Floricelele de porumb sau “popcorn”, cum s-a impamantenit si la noi, reprezinta una dintre cele mai sanatoase gustari. Asta cand nu sunt pline de chimicale si nu sunt preparate la microunde.
Daca nu ati avut curiozitatea sa cititi pe eticheta ce insoteste pungile de popcorn pentru microunde, va spunem noi ca aroma delicioasa de unt este obtinuta pe cale chimica si se numeste diacetil. Aceasta substanta este atat de toxica incat distruge plamanii muncitorilor care lucreaza in fabricile ce produc popcorn pentru microunde. Aceasta boala numita Bronchiolitis obliterans este ireversibila si apare atat de rar inafara fabricilor care produc incriminatul popcorn incat mai este numita “plamani de popcorn” sau “boala popcorn-ului”.
Se cunoaste acest risc de zeci de ani dar s-a presupus ca afecteaza doar personalul care inhalaeza aerul imbibat cu diacetil din fabrica. Apoi in 2007 un barbat care manca in fiecare zi cate doua pungi de popcorn preparat la microunde a contractat boala. De aici s-a ajuns la concluzia ca diacetilul se disipeaza in aer atunci cand este incalzit la microunde si patrunde in plamani. In urma acestor concluzii producatorii de popcorn au anuntat ca au schimbat compozitia aromei de unt cu alte substante chimice dar efectul a ramas acelasi. Muncitorii din fabrici continua sa faca “boala popcornului”.
Astazi diacetilul este folosit in continuare pentru aromarea celor mai multe dintre snack-suri si chiar in alimente etichetate ca naturale.
Asigurati-va ca cititi cu atentie etichetele produselor inainte de a le achizitiona. Evitati acele alimente pe care scrie diacetil sau extract de drojdie, care este cam acelasi lucru.
Cat despre popcorn poate ca ar fi mai bine sa ne intoarcem la vechile obiceiuri, adica la prepararea acestora in ceaun, chiar daca dureaza putin mai mult.
Sursa: http://www.naturalnews.com