Flori comestibile

Foto credit @ Flori comestibile

Florile au fost folosite in arta culinara inca din vremuri imemoriale. Chinezii, indienii, grecii si romanii se desfatau cu preparate pe baza de flori, fara nici o retinere. Adaugand flori comestibile in preparatele dumneavoastra veti obtine pe langa un gust special si exclamatiile de surpriza si admiratie ale invitatiilor dumneavoastra. Unele sunt condimentate, altele au gust proaspat sau floral si dulce. Gama de arome este absolut surprinzatoare.

Inainte sa ne imbogatim cunostintele culinare, se impun cateva precautii:

Nu orice floare este comestibila. Pentru a evita otraviri accidentale interesati-va inainte sa va decideti sa introduceti o floare in alimentatie.

Nu mancati flori de la florarie, din sere sau din parcuri. Cu siguranta au fost tratate cu ingrasaminte chimice si pesticide. Ori le cultivati dumneavoastra, ori le culegeti din zone sigure.

Mancati numai petalele, eliminand pistilul si staminele.

Daca sunteti predispusi la alergii, introduceti florile in alimentatie gradat.

Pentru a pastra florile proaspete pentru mai mult timp, plasati-le intre prosoape de hartie umede, in vase care se inchid ermetic si apoi depozitati-le in frigider. Astfel dureaza pana la 10 zile.

Floarea de usturoi

Nu o mai aruncati. Are un gust extraordinar si acopera o gama intreaga de arome de la cele mai delicate, pana la cele mai aspre. Fiecare parte a acestei plante incredibile este comestibila.

Petalele de Albastrea

O gasim pe orice camp sau maidan parasit. Putini stiu ca petalele ei de un albastru profund sunt comestibile si au o aroma placuta, inconfundabila. Eliminati totusi sepalele. Sunt amare.

Limba mielului

Florile sale albastre au fost folosite in salate pentru “a aduce bucuria mintii”. Se presupune ca are influente pozitive asupra psihicului uman. Gustul este similar cu cel al castravetelui.

Galbenelele

De ceai de galbenele s-a auzit dar de salata din flori de galbenele mai rar. Si totusi au un gust extraordinar, usor piperat care adauga un plus de gust si culoare oricarui preparat.

Garoafele

Petalele sunt dulcegi si sunt imaginea perfecta a mirosului pe care il degaja.

Crizantemele

Usor amarui, crizantemele vin intr-o varietate uimitoare de culori si arome: de la gustul piperat, pana la cel acru. Nu uitati sa folositi numai petalele.

Papadia

Este cea mai la indemana floare din tara si de aceea i-am dedicat un spatiu special aici.

Margaretele

Folositi-le cu zgarcenie caci sunt amarui, dar in schimb arata grozav in orice preparat.

Fuchsia

Florile delicate si dulci de fuchsia arata exceptional alaturi de preparatele dumneavoastra.

Gladiolele

Cine ar fi crezut? Desi au un gust destul de fad, florile pot fi umplute cu diverse amestecuri, iar preparatul se numeste evident “gladiole umplute”.

Hibiscus

Este celebru in ceaiuri dar florile lui au un gust puternic de merisoare.

Nalba de gradina

Cu gust subtil, ierbos, nalba de gardina este o garnitura exceptionala.

Impatiens sau Sporul Casei

Poate va veti gandi de doua ori inainte de a ceda un vlastar nou de Impatiens. Florile sunt comestibile si sunt folosite ca garnitura sau caramelizate.

Trei frati patati

Adorabila si delicioasa, floarea de Trei frati patati are o usoara aroma de menta ceea ce o face perfecta pentru salate, paste, preparate din fructe si bauturi.

Levantica

Dulce, condimentata si parfumata, floarea reprezinta un castig pentru orice preparat dulce.

Liliacul

Are o aroma citric-florala pe care o transfera cu generozitate salatelor dumneavoastra.

Nasturelul

Este una dintre cele mai folosite plante comestibile. Are un gust dulce, floral si usor piperat. Semintele sunt o minunatie caci reprezinta o combinatie unica intre gustul iute si cel dulce.

Panselutele

Sunt printe putinele flori care se mananca impreuna cu staminele si pistilul. Sunt usor parfumate si au un gust suav, usor dulceag.

Floarea de ridiche

V-ati astepta sa aiba acelasi gust cu tuberculii dar surpriza, florile sunt piperate. Folositi-le in consecinta.

Floarea soarelui

Petalele se pot manca in salate iar palaria se poate fierbe si servi precum anghinarea.

Violetele

Sunt frumoase, miros extraordinar si sunt comestibile cu totul. Folositi florile in salate si ca decor pentru deserturi si bauturi.

Sursa: http://www.mnn.com