Engleza: Common bean, Kidney bean
Franceza: Haricots
Fasolea fie ea alba, rosie sau neagra este unul dintre cele mai comune si iubite alimente din lume.
Aceasta provine din America Centrala si de Sud si a fost introdusa in toata lumea, din Asia pana in Africa, in secolul 15, de catre comerciantii spanioli si portughezi.
De atunci, putine sunt popoarele care nu au un fel de mancare traditional pe baza de fasole.
Pastai sau boabe ne intalnim cu fasolea peste tot.
In America de Sud, adica la ea acasa, fasolea este un ingredient de baza. O gasim in cele mai faimoase retete ale locului: “Chilli con carne”, “Buritto”, “Enchilada” sau supa “chili” care este supa de fasole mexicana, evident foarte iute. Lista poate constitui o intreaga carte de bucate asa ca ne vom opri aici in privinta Americii de Sud.
In Asia, fasolea alba in special este ingredientul de baza intr-o supa foarte apreciata, in timp ce pastaile sunt aproape nelipsite din majoritatea preparatelor cu legume. Unul dintre cele mai cunoscute aperitive este “Fasole verde Szechuan”. In Maroc gasim “Tocana de legume marocana” din pastai de fasole verde, prune uscate, anghinare murata si un numar impresionant de condimente.
In Europa este printre cele mai iubite legume. Fiecare popor are propria supa sau ciorba de fasole, cu sau fara carne. Exista chiar dispute culinare privind paternitatea retetelor.
Grecii au “Fasolada” si “Fasolakia”, supa de fasole uscata si respectiv de fasole verde.
Adevaratul mic-dejun englezesc nu se concepe fara o portie zdravana de iahnie de fasole iar din salata ruseasca nu lipseste nici fasolea verde, nici cea uscata.
Ungurii se lauda cu un gulas exceptional de fasole care poarta numele scriitorului Jokai Mor.
Sa nu mai povestim despre ciorba noastra de fasole, fasolea cu ciolan afumat (pe care o fac si nemtii cu mare sarg), iahnia de fosle si fasolea batuta cu sau fara carnati si cu inele de ceapa prajita.
Daca este atat de iubita sa vedem cum preparam corect fasolea.
Fasolea verde nu ridica mari probleme, in schimb cea uscata poate fi indigesta. De aceea va oferim cateva idei.
In primul rand, alegeti fasolea. Boabele lovite sau cu pete nu vor fierbe si de aceea vor fi eliminate.
In al doilea rand, spalati-o bine sub jet de apa rece.
In al treilea rand, inmuiati-o. Aici este tot secretul.
Prin inmuiere fasolea pierde din oligozaharide care sunt responsabile pentru efectele secundare “gazoase” ce apar in urma consumului de fasole.
Sunt doua metode de a inmuia fasolea: prima si cea mai folosita este lasarea acesteia la inmuiat peste noapte (nu mai putin de 8 ore), in apa rece, in urmatoarea proportie: la o cana de fasole, calculati 2-3 cani de apa. Daca in casa este prea cald, introduceti cratita in frigider pentru ca fasolea sa nu fermenteze.
A doua metoda implica mai multi pasi dar este mai rapida. Puneti apa si fasolea in raportul de 3:1 intr-o cratita si lasati sa stea 10 minute apoi puneti fasolea la fiert si lasati-o sa clocoteasca doua minute. Apoi luati cratita de pe foc, acoperiti-o cu un capac si lasati-o sa stea astfel 2 ore.
Indiferent de metoda de inmuiere folosita, scurgeti apoi fasolea si clatiti-o bine sub jet de apa rece.
Se pune fasolea in cratita, se umple cu apa si se pune pe aragaz la foc mare. Separat puneti la fiert apa in alta cratita. Daca apa de la fasole se evapora, completati lichidul cu apa fierbinte din cratita de rezerva.
Aduceti fasolea la fierbere apoi reduceti focul si acoperiti partial cratita. Daca fasolea este buna si preparata corect procesul de fierbere n-ar trebui sa depaseasca 2 ore.
Nu adaugati nici un fel de condiment sarat sau acid pana cand fasolea nu este perfect fiarta, altfel aceasta se intareste si veti petrece ore bune asteptand sa fiarba.
Idei rapide
Amestecati fasole fiarta de culori diferite, adaugati cateva rosii taiate felii si o ceapa juliene, dregeti gustul cu ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper si ati obtinut cea mai simpla si mai colorata salata de fasole.
Preparati un sandvis cu fasole boabe fiarta peste care radeti branza. Gustul este delicios.
Un pateu vegan din fasole pentru toti iubitorii gustului iute. Intr-un procesor amestecati fasole fiarta cu usturoi, chimen si praf de chilli. Si iata o varianta mai picanta de fasole batuta.