Engleza: Adzuki Bean
Franceza: Aduki
Fasolea Adzuki in terapia naturista aici.
Fasolea Adzuki in cosmetica naturista aici.
Adzuki este un tip de fasole cu boabe mici, de culoare rosie, cu o dungă albă pe una dintre părţi. Dacă este gătită are un gust dulce, care aminteste de nuci. E originară din China, dar este extrem de populară în special în Japonia.
In Orientul indepartat fasolea adzuki este folosita mai ales in produse de cofetarie. Se prepara in proportii diferite cu zahar, apa, amidon, etc si se consuma ca atare sau in combinatie cu alte feluri de mancare. Cel mai des este folosita ca umplutura pentru paine, galuste, paste sau prajituri, clatite. Cel putin 50 de alte leguminoase si legume sunt folosite in acelasi scop dar adzuki este cea mai pretuita in mare parte datorita frumoasei culori rosii dar si a gustului delicat si a texturii unice.
Trivia
Fasolea Adzuki a fost cultivata si utilizata din cele mai vechi timpuri in Orient. A fost introdusa in Japonia din China acum aproximativ 1000 de ani. Acum reprezinta a sasea cultura din Japonia si este nelipsita din publicatiile stiintifice japoneze.
Nimeni nu a reusit sa determine originile fasolei Adzuki. Exista pana in prezent 3 teorii care statuteaza ca loc de origine a fasolei China, India sau Japonia. Sunt doua tipuri de fasole adzuki : cea cultivata in nordul Japoniei, avand aspect de tufis si cea cultivate in China, Manciuria si in alte zone calduroase asemanatoare cu vita de vie.
Cea mai mare parte a lanurilor de adzuki din China sunt cultivate in valea raului Yangtse. Creste de asemenea in sudul Chinei, in Korea, Noua Zeelanda, India, Taiwan, Tailanda si Filipine.