Esti de la bunica

Foto credit @ Esti de la bunica

Zicala “Esti ceea ce mananci” este atat de folosita, incat a devenit de-a dreptul plictisitoare. Dar daca am spune: “Esti ceea ce a mancat bunica ta”, deja se schimba datele problemei. Un nou studiu, abia incheiat, sugereaza ca dieta bunicii maternale joaca un rol mult mai important pentru sanatatea nepotilor, decat se credea pana acum.

Studiul condus de doctorul Christopher Kuzawa a fost prezentat in cadrul seminarului annual de la Chicago, organizat de catre American Association for the Advancement of Science (AAAS).

Kuzawa si echipa sa au descoperit ca bunicile materne care au mancat hrana sanatoasain timpul sarcinii si si-au hranit corect copiii in primii ani de viata, au avut nepoti sanatosi, cu o greutate mai mare la nastere.

“In general, rezultatele privind masurarea si evaluarea dietei mamei, atunci cand era foarte tanara sau chiar in stadiu de fetus, au prezis cu mai multa exactitate greutatea copilului pe care il va avea, fata de rezultatele obtinute din evaluarea dieteti mamei ca adult”- a afirmat doctorul Kuzawa. “Foarte putine elemente converg spre ipoteza ca alimentatia din timpul sarcinii ar avea un efect covarsitor asupra copilului. Datele conduc, mai degraba, catre alimentatia din perioada fetala si din primii ani de viata ai mamei.”

Kuzawa a studiat 3,000 de femei filipineze din 1983, urmarind efectele dietei asupra nepotilor lor, incepand cu momentul in care au ramas insarcinate. Apoi a urmarit dezvoltarea copiilor, pana cand au devenit si acestia parinti.

“Nu exista dovezi clare ca o alimentatie deficitara in perioada preconceptiei ar altera sanatatea viitorui fat astfel incat sa rezulte un adult cu risc crescut de boli”, spune el. “Greutatea mai mare la nou-nascuti este asociata cu un risc scazut de boala la maturitate, dar pana la un punct. Bebelusii supraponderali sunt la fel de expusi riscului de boala, ca adulti, la fel ca si cei subponderali. In acest sens, analiza dietei mamei in primii ani de viata este mult mai exacta in privinta predictiilor legate de greutatea noului nascut. “

Studiile lui Kuzawa au fost legate si de cele privitoare la femeile concepute in perioada Foametei Olandeze, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Aceste femei aflate in faza fetala, in aceea perioada, au dat nastere, la randul lor, unor copii mai mici, nu neaparat subponderali. Copii nascuti astfel prezinta un risc crescut de a dezvolta ca dulti boli precum: diabetul, hipettensiune arteriala si afectiuni cardiovasculare.

“Pana la urma, avem si o veste buna pentru viitoarele mamici” a incheiat doctorul Kuzawa. “In limitele unei diete normale, per total, alimentatia mamei nu are un efect major asupra greutatii copilului, la nastere.”

sursa: http://news.yahoo.com/grandmother-ate-according-research-105828445.html