Paternitatea dovleceilor a fost “revendicata” si castigata de catre stravechile populatii preincase de pe teritorul actualului Mexic, civilizatii in care dovleceii ar fi fost folositi ca aliment conform surselor arheologice cu nu mai putin de 7000 de ani in urma. Pe continentul european, ei au fost adusi si raspanditi cu cateva sute de ani in urma, de catre turci si italieni. In prezent, aceasta leguma este cunoscuta pe intreg globul pamantesc, pe langa varietatea cu coaja de un verde deschis, pe care o cunoastem din pietele noastre, existand si dovlecei italienesti de un verde inchis (zucchini), galbeni, rosietici sau chiar albi. In China, au fost obtinuti dovlecei cu lungimea de peste un metru, precum si varietati necomestibile, cu un rol pur decorativ. Dovleceii care intereseaza terapia naturala sunt cei comestibili, care se consuma la varsta imatura, cand samburii nu sunt decat foarte putin formati, coaja este fina si intreaga. Acesti dovlecei sunt foarte bogati in apa (aproape 95% din masa lor), insa in pulpa si mai ales in coaja lor gasim si cantitati foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor si potasiu. Ca sa ne facem o idee despre bogatia lor in vitamine si oligoelemente, ajunge sa spunem doar ca trei sute de grame de dovlecei asigura aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A si de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor si de potasiu, jumatate din necesarul zilnic de magneziu. Dar sa vedem cum se administreaza acest aliment-medicament si ce efecte terapeutice are:
Remedii cu dovlecei
Indiferent de modul de administrare al dovleceilor, este necesar sa retinem un lucru foarte important: majoritatea vitaminelor, a mineralelor si a altor substante active (enzime, flavonoide etc.) sunt depozitate in coaja. Ca atare, daca vreti sa beneficiati de efectele terapeutice ale dovleceilor, asigurati-va cand ii cumparati ca au coaja sanatoasa, fina si intacta, spalati-i bine inainte de preparare, dar nu ii decojiti.
Dovleceii proaspeti sunt mai rar consumati, deoarece persoanelor cu digestia sensibila le pot produce usoare balonari si senzatii de disconfort abdominal. In aceasta forma, au insa efecte terapeutice excelente. Se pot consuma ca atare, taiati in felii lungi, ca si castravetii, ori taiati cuburi marunte si introdusi in salatele de vara alaturi de rosii, de ardei, de castraveti etc. Doza terapeutica zilnica este de minimum 200 de grame.
Dovleceii gatiti de regula, se prepara prin fierbere, ceea ce le distruge o parte din vitamine, din flavonoide si alte principii active complexe. Ramane insa fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare, fiind recomandati in dieta cardiacilor, a hipertensivilor, precum si a celor care au probleme de greutate. Dovleceii prajiti sunt cel mai putin indicati.
* Sucul proaspat de dovlecei se obtine cu ajutorul storcatorului centrifugal. Din 300 de grame de dovlecei se obtine aproximativ un pahar (200 ml) de suc, care trebuie consumat imediat, altfel oxidandu-se si intrand in fermentatie foarte rapid. Are un gust neplacut, care devine mai suportabil, daca ii punem putina lamaie sau daca il combinam cu suc de morcov si/sau mar. Gustul dezagreabil merita insa suportat, pentru efectele sale antireumatice, de normalizare a tranzitului intestinal, anticancerigene si reintineritoare.
* Semintele dovleceilor pentru a se obtine aceste seminte la cote optime de folosire, dovleceii se vor lasa sa ajunga la maturitate, ceea ce va face ca pulpa lor sa devina necomestibila. Semintele astfel obtinute au proprietati terapeutice exceptionale, pentru tratarea bolilor prostatei, ale intestinului si alte sistemului endocrin. Se administreaza sub forma de pulbere obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a semintelor, cu tot cu coaja. Se iau cate 4-6 lingurite pe zi, in cure de 14 zile, cu 5 zile de pauza.
Boli prevenite cu ajutorul dovleceilor
Scleroza multipla. Studii facute asupra populatiilor din America Centrala, unde aceasta leguma face parte din alimentatia zilnica, au aratat ca in aceste zone scleroza multipla este practic necunoscuta. Se pare ca flavonoidele, vitamina B9 si alte substante active din coaja dovlecelului protejeaza teaca de mielina de distructie.
Supragreutate. Mancarica de dovlecei preparata prin fierbere si bine condimentata este ideala pentru vara si pentru cei care vor sa slabeasca. Este usoara, foarte digerabila si tine neasteptat de bine de foame. Contine fibre alimentare, potasiu si foarte putine calorii (100 de grame de dovlecei proaspeti au mai putin 15 calorii), fiind un adevarat antidot pentru kilogramele in plus.
Miopie, cataracta, boli oculare. In general aportul de vitamina A si de luteina adus de catre dovlecei este foarte important pentru mentinerea sanatatii ochiului. Sunt recomandati cu precadere persoanelor de varsta a treia, pe care le protejeaza de afectiunile oculare specifice.
Cancerul. Un studiu facut de Universitatea din Massachusetts, Statele Unite, pe 1271 de subiecti cu varste de peste 66 de ani hraniti cu o alimentatie preponderent vegetariana, bogata in vitamina A (printre care pe primele locuri se situa dovlecelul) a dovedit ca incidenta diferitelor forme de cancer a fost cu aproape 30% mai redusa decat la grupele martor, care au avut o alimentatie obisnuita.
Tratamente interne
Astm. Se face o cura de 30 de zile, in care se administreaza suc de dovlecei, cate 100 de ml, de doua ori pe zi, eventual in combinatie cu suc de morcov. Substantele active din coaja si din pulpa dovlecelului au efecte antiinflamatoare asupra arborelui bronsic, reduc sensibilitatea alergica, favorizeaza expectoratia si raresc frecventa crizelor de astm. Este bine ca persoanele cu astm, indiferent daca este alergic sau infectios, sa faca anual, in timpul verii, o cura cu suc de dovlecei. Este un tratament simplu si eficient pentru ameliorarea sau chiar pentru vindecarea acestei afectiuni.
Reumatism, poliartrita reumatoida. Se face o cura de sezon, vreme de 1-2 luni, cu suc de dovlecei, din care se beau cate 300 de ml pe zi, minimum. Sucul de dovlecel reduce inflamatia articulatiilor, stopeaza procesele degenerative, ajuta la recapatarea mobilitatii normale a articulatiilor. Exista studii in curs de desfasurare care arata ca, alaturi de castraveti, dovleceii ajuta la refacerea finelor tesuturi articulare distruse sau fragilizate de boala.
Mancati-i, pe cat posibil, cu coaja
Tromboflebita, tromboze. In general anumite substante din coaja dovleceilor (cumarinele, in special) impiedica formarea trombilor si migrarea lor prin sistemul vascular. Se consuma dovlecei cruzi ca atare sau sub forma de suc, minimum 400 de grame pe zi, in cure de cel putin 2 luni. Terapia cu cumarine extrase din dovlecei este o speranta in tratarea trombozelor, fiind considerata cea mai neinvaziva forma de tratament a acestei afectiuni. De regula, tratamentul cu dovlecei nu se aplica in paralel cu tratamentul cu antitrombotice de sinteza, ci la minimum 12 zile dupa acesta, pentru a preveni recidivele bolii.
Ischemia cardiaca, pe fondul unor valori crescute ale colesterolului. Se consuma dovlecei proaspeti si/sau preparati in cantitati cat mai mari, in timpul verii. Continutul de fibre alimentare si de substante hipocolesterolemiante din coaja ii recomanda pentru tinerea sub control a acestei afectiuni, care poate deveni extrem de periculoasa. Datorita faptului ca au continut ridicat de potasiu, dovleceii sunt recomandati si contra aritmiei cardiace si a tahicardiei, fiind foarte eficienti pentru prevenirea infarctului miocardic.
Fragilitatea capilara. Se consuma cantitati cat mai mari de dovlecei, mai ales proaspeti, care contin substante care ajuta la intarirea vaselor capilare. Suplimentar se pot aplica felii de dovlecel pe echimoze, lasandu-se vreme de 30 de minute, de 2 ori zi, pe zona afectata. Este un tratament simplu, care va scurta considerabil perioada de vindecare.
Lipsa de calciu. Consumul de dovlecei este foarte eficent pentru tratarea acestei afectiuni, desi legumele contin cantitati foarte mici din acest mineral constitutiv. Secretul este continutul mare de magneziu usor asimilabil al dovleceilor, un mineral care este esential in asimilarea calciului, si a carui absenta explica de multe ori hipocalcemia care nu cedeaza, desi se consuma cantitati impresionante de lapte si de produse lactate.
In primul trimestru de sarcina se recomanda consumul mancarurilor de dovlecei fierti. Legumele se vor fierbe o perioada cat se poate de scurta de timp, asa incat vitaminele pe care le contin sa se degradeze cat mai putin. Vitamina B9 (acidul folic) si vitamina A, continute din belsug de catre dovlecei, sunt esentiale pentru dezvoltarea normala a foetusului in primul trimestru, cand se structureaza sistemul nervos.
Constipatia. Se consuma 200-300 de grame de dovlecei cruzi, in doza unica, pentru un efect laxativ de intensitate medie. Contra constipatiei severe, se administreaza un purgativ mai puternic, adica sucul proaspat, cate 300-500 ml dimineata, pe stomacul gol, cu 2 ore inainte de a manca orice altceva.
Hipertrofia prostatei. Se administreaza pulberea de seminte de dovlecel, cate 4-6 lingurite pe zi, in cure de 30 de zile, cu o saptamana de pauza. Substantele anti-oxidante din compozitia acestor seminte reduc volumul prostatei, previn inflamatia si procesele mutagene.
Precautii si contraindicatii
Tratamentul cu dovlecei proaspeti, ca atare, si mai ales sub forma de suc, poate avea ca efect scaune diareice, balonare si crampe abdominale. De aceea, se va incepe cura cu cantitati ceva mai mici, marindu-se pe masura ce sistemul digestiv se obisnuieste cu acest aliment proaspat. Persoanele care fac tratamente cu antitrombotice de sinteza nu vor consuma mai mult de 100 de grame de dovlecel proaspat sau de suc de dovlecel proaspat pe zi.