Engleza: pumpkin
Franceza: citrouille
A fost introdus intr-o epoca timpurie in Europa (sfarsitul sec. XVI) iar usurinta hibridizarii sale l-a facut sa fie confundat cu dovlecii peregrinilor (Lagenaria siceraria). Seminte datand din anul 7 000 i.e.n. au fost descoperite in Mexic. In Egiptul antic, era considerat intruchiparea pamanteana a zeitei Kolokassia.
Cultul dovleacului este cunoscut peste tot in lume, din Japonia si pana in Europa. In simbolistica africana el reprezinta uterul femeii, iar in cea chineza este simbolul abundentei si al fertilitatii, regenerarii si imortalitatii. La daci, se pare ca era si un simbol al abundentei, in unele sate romanesti pastrandu-se si azi obiceiul colindului de Anul Nou cu un cap de dovleac umplut cu seminte, care se arunca peste casa cu urarea de rod bogat.
La romani este legat de cultul stramosilor.
Dovleacul se foloseste in ritualurile din Ziua Mortilor din mai multe tari de pe continentul american (Statele Unite, Mexic, Guatemala, etc.). Celebru in lumea intreaga pentru dimensiunile la care poate ajunge, dovleacul este si un simbol traditional care figureaza ca personaj principal in sarbatoarea de Halloween.
Fructul si semintele sale iar in unele tari si florile sunt consumate ca legume.
Poate fi consumat fie crud fie gatit in diverse mancaruri, de la salate, curry, supe si tocanite pana la placinte si alte dulciuri.
Consumat zilnic, ajuta la eliminarea toxinelor. Are proprietati calmante si este racoritor. Semintele de dovleac au proprietati medicinale in medicina naturista. Dovleacul ajuta in tratamente pentru foarte multe boli, in special in diabet, probleme cu tensiunea sau chiar cancer.
Aport caloric
Este bogat in β-carotina si glucoza. Are multe vitamine si minerale, contine si antioxidanti. Pulpa de dovleac contine in special provitamina A, vitaminele E si C, saruri minerale, hidrati de carbon, protide, iar semintele contin ulei, protide, lecitina, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice. Iata valorile nutritive ale unei cesti de piure de dovleac:
calorii – 80;
carbohidrati – 19 g;
colesterol – 0;
grasimi – sub un gram;
potasiu – 588 mg;
proteine – 2.4 g.
Pentru persoanele alergice la familia cucurbitaceelor (castravete, pepene, dovlecel etc.), din care face parte si dovleacul, nu sunt recomandati.
Miezul de dovleac si semintele sunt leacuri stravechi pentru boli digestive, pulmonare si cancer, in cura de cruditati recomandata in cancer, leucemie, scleroza in placi sau diverse boli greu vindecabile iar semintele de dovleac sunt de mare ajutor prin rolul lor energizant.