Dietele anulului 2014 – Cele mai bune si cele mai periculoase

Foto credit @ Dietele anulului 2014 – Cele mai bune si cele mai periculoase

Un studiu la nivel national condus de U.S. News a evaluat, clasificat si notat cele mai importante 32 de diete. S-a tinut cont atat de evaluarile populatiei cat si a unui grup de experti recunoscuti la nivel mondial. Dieta perfecta trebuie sa fie relativ usor de urmat, corecta din punct nutritional, eficienta si sigura in privinta scaderii in greutate, sa prezinte doar in mica masura riscuri de diabet sau boli de inima.

Castigatoarea incontestabila a fost, surprinzator, o dieta mai putin cunoscuta. DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension/Abordari Dietetice pentru Oprirea Hipertensiunii)

1. DASH Diet (locul 1)

Dieta DASH a fost creata si dezvoltata, in principal, ca o dieta medicala cu scopul de a ameliora hipertensiunea arteriala si mai putin ca o dieta “buna la toate”. Cu toate acestea, toti respondentii au declarat-o in unanimitate cea mai buna dieta posibila din toate punctele de vedere: este completa din punct de vedere nutritional, este sigura, previne si amelioreaza diabetul si protejeaza inima.

Si uite asa, aceasta necunoscuta a invins fara drept de apel, diete renumite in toata lumea.

2. TLC Diet (locul 2)

Therapeutic Lifestyle Changes (Schimbarea Stilului de Viata in Scop Terapeutic), ori TLC, este o dieta creata pe baze solide de catre Institutul National de Sanatate din America (National Institutes of Health). Nu prezinta slabiciuni majore si, este in mod particular, extrem de eficienta in mentinerea sanatatii aparatului cardiovascular. Unul dintre expertii participanti la studiu a declarat ca este “o dieta foarte sanatoasa, completa si sigura. “ Ceea ce a scazut punctajul in cazul acestei diete este faptul ca implica un efort de vointa sustinut si constant din partea celui care o adopta, in comparatie cu alte diete comerciale, mai putin solicitante din acest punct de vedere.

3. Dieta Mayo Clinic (locul 3)

Dieta Mayo este despre cum sa transformi o dieta sanatoasa intr-un mod de viata. Cele mai multe puncte le-a castigat la capitolele siguranta pentru sanatate mai ales in preventia si ameliorarea diabetului si nutritie. Cat despre pierderea in greutate, expertii au decis ca rezultatele sunt medii.

4. Dieta Mediteraneana (locul 3)

Cu multimea sa de fructe si legume, ulei de masline, peste si fructe de mare, aceasta dieta este una dintre cele mai sanatoase diete din lume. Opiniile expertilor au favorizat-o in fata altor diete concurente, mai mediatizate.

5. Dieta pe puncte sau Weight Watchers Diet (locul 4)

Weight Watchers este o dieta flexibila si foarte eficienta. A intrecut multe alte diete la capitolele pierderea greutatii pe termen lung si scurt si pentru faptul ca este usor de urmat. Din punct de vedere nutritional este foarte sigura, conform specialistilor. Cel mai mare atu este ca nu interzice nici un aliment si lasa loc si de un “rasfat” culinar, ocazional.

6. Dieta Flexitariana (locul 6)

Dieta flexitariana, este o alegere foarte inteligenta. Din punct de vedere nutritional nu are nici un defect, este extrem de usor de urmat si este foarte eficienta la capitolul “slabire pe termen lung”. Expertii o considera “un mod de viata care poate fi adoptat de intreaga familie, fara restrictii de varsta”.

7. Dieta Volumetrica (locul 6)

Dieta Volumetrica a marcat puncte la capitolele siguranta sanatatii si nutritie, expertii sustinand ca are un impact benefic asupra sanatatii inimii si in preventia si controlul diabetului.

8. Dieta Jenny Craig (locul 8)

Dieta Jenny Craig a adunat puncte importante pentru faptul ca este simplu de urmat, este sanatoasa si perfect echilibrata din punct de vedere nutritional. In schimb, nu are efecte surprinzatoare privind inima sau diabetul. Totusi, costurile mari ar putea fi o problema pentru cei care intentioneaza sa urmeze aceasta dieta.

9. Dieta Marelui Invins (Biggest Loser Diet) (locul 9)

A luat note mari pentru eficienta sa in slabirea pe termen scurt, pentru siguranta si pentru faptul ca poate fi urmat de catre diabetici. Din punct de vedete al protectiei aparatului cardio-vascular, aprecierile au fost moderate. Multi dintre cei chestionati i-au scazut scorul pentru ca n-au simtit-o ca pe o dieta speciala si diferita fata de altele.

10. Dieta Ornish (locul 9)

Dieta Ornish a starnit reactii din cele mai diverse in cadrul specialistilor. Nimeni nu contesta ca este sanatoasa si cu un impact major asupra imbunatatirii sanatatii inimii. Dar restrictiile severe la care este supus cel care practica aceasta dieta, sunt foarte greu de urmat.

11. Dieta traditionala asiatica (locul 11)

Dieta Asiatica este o alegere rezonabila pentru un plan alimentar. Expertii i-au acordat puncte pentru nutritie si siguranta dar si-au exprimat dubiile in legatura cu eficienta in ceea ce priveste scaderea in greutate pe termen scurt sau lung.

12. Dieta Vegetariana (locul 11)

Ca dieta medicala, dieta vegetariana are argumente solide si imbatabile. A ajuns pe locul 11 datorita faptului ca “schioapata” la capitolul “slabire pe termen scurt”.

13. Dieta Antiinflamatorie – Anti-Inflammatory Diet (locul 13)

Chiar daca este corecta din punct de vedere nutritional, expertii si-au exprimat rezervele considerand-o inutil de complicata, insuficient documentata stiintific (prea putine feedback-uri) si include suplimentele alimentare. “Cea mai mare parte a populatiei ar avea numai de castigat din adoptarea unei alimentatii bazate pe o parte din principiile acestei diete, mai ales cresterea consumului de fructe si legume.”, a spus unul dintre experti. “ Ceea ce ii lipseste, a continuat acesta, este lipsa dovezilor stiintifice ca urmad aceasta dieta se reduc inflamatiile existente in organism cu efect in scaderea in greutate.”

14. Slabeste rapid – Slim-Fast (locul 13)

Este o dieta rezonabila si usor de urmat, isi indeplineste scopul si este eficienta la capitolul pierdere in greutate si poate fi folosita ca dieta pentru diabetici dar nu a reusit sa-i entuziasmeze pe experti in legatura cu protectia sanatatii inimii.

15. Spark Solution Diet (locul 13)

Desi cei care au urmat dieta au depus testimoniale in ceea ce priveste eficienta acesteia, expertii au subliniat ca nu este o dieta cu totul noua si ca inca nu poate fi demonstrata cu certitudine eficienta sa pe termen lung.

16. Dieta “Abdomen Plat” sau The Flat Belly diet (locul 16)

The Flat Belly diet a aterizat in mijlocul clasamentului pentru ca expertii au manifestat un entuziasm moderat in ceea ce priveste aceasta dieta. Totusi, a luat note mari la siguranta pentru sanatate si la nutritie.

17. Nutrisystem (locul 16)

Nutrisystem este o dieta destul de sigura, usor de urmat dar are cateva carente nutritionale, conform expertilor. Cat despre preventia bolilor de inima, nu are nimic special.

18. Dieta Abs (The Abs Diet) (locul 18)

Expertii au considerat ca are o eficienta moderata atat in privinta scaderii in greutate pe termen scurt, dar nici nu exceleaza in celelalte domenii luate in considerare. De asemenea, au pus la indoiala faptul ca urmand aceasta dieta, pot fi eliminate 4.5 kg in 2 saptamani.

19. Dieta Engine 2 (locul 18)

Desi i-au recunoscut meritele din punct de vedere medical, expertii au considerat ca dieta este prea restrictiva si au cerut mai multe dovezi stiintifice care sa ateste beneficiile acesteia. Unul dintre membrii juriului a afirmat : “ N-am reusit sa vad nimic inovator, unic sau util in aceasta dieta”.

20. Dieta South Beach Diet (locul 18)

Desi dieta South Beach a castigat la capitolul scadere in greutate pe termen lung, restrictiile sale o fac dificil de urmat. Cat despre capacitatea de a a preveni si combate diabetul sau bolile de inima, nu a stranit prea mult entuziasm.

21. Dieta Vegana (locul 18)

Una peste alta, dieta vegana n-a intrunit ovatii, desi i s-au recunoscut meritele din punct de vedere medical. Este extrem de restrictiva, nu prea permite socializarea si s-ar putea sa nu ofere toti nutrientii de care are nevoie organismul.

22. Dieta Eco-Atkins (locul 22)

Unul dintre experti a sintetizat foarte bine aceasta dieta, in cateva cuvinte: “Este o versiune mai sanatoasa a dietei Atkins, dar mai greu de urmat.” aceasta pentru ca este si restrictiva, si nici nu exista informatie suficienta.

23. Dieta “Indicele Glicemic”- Glycemic-Index Diet (locul 22)

In ciuda numelui, acesata dieta n-a impresionat, cu a sa teorie despre carbohidratii “buni” si “rai”. N-a luat note prea bune la pierderea in greutate pe termen lung, preventia bolilor cardiovasculare sau usurinta cu care poate fi aplicata. I s-a recunoscut meritul de a fi o dieta sigura pentru sanatate si din punct de vedere al nutritiei.

24. Dieta “Zone”- Zone Diet (locul 22)

Despre The Zone Diet s-a spus ca este “inutil si plictisitor sa iti organizezi fiecare masa in jurul unui anumit macronutrient” si ca “ nu este nimic magic in aceasta dieta”.

25. Macrobiotic Diet (locul 25)

Expertii ii dau putine sanse dietei Macrobiotice din mai multe motive: urmarea planului alimentar este o provocare, in sine, este o schimbare extrema fata de tipicul dietei americane si este groaznic de stricta. Expertii au hotarat ca “este un amestec de sfaturi alimentare, misticism, folclor si aberatii”.

26. Medifast (locul 25)

Nici aceasta dieta n-a intrunit prea multe voturi. A marcat la scaderea in greutate, in schimb la restul categoriilor a luat note mediocre.

27. Dieta Acid Alcalina – Acid Alkaline Diet (locul 27)

Despre aceasta dieta au existat obiectii in legatura cu scaderea in greutate si usurinta cu care poate fi urmata. Nu va asteptati sa aiba vreo calitate de ordin medical. Dieta este “ridicola si insuficient documentata stiintific”.

28. Dieta Postului – The Fast Diet (locul 28)

Exista o ingrijorare legitima legata de aceasta dieta si anume faptul ca lipsa informatiilor legate de nutritie contribuie la o performanta foarte slaba. “Nu exista sfaturi pentru o alimentatie completa si sanatoasa pentri zilele in care nu se posteste”. Din acest motiv a ajuns in coada clasamentului.

29. Dieta Atkins (locul 29)

Din punct de vedere stiintific se considera ca dieta Atkins lasa de dorit din toate punctele de vedere. Desi poate intrece multe diete in ceea ce priveste slabirea pe termen scurt, in rest a luat note modeste.

30. Dieta Raw Food (locul 29)

Dieta Raw a primit note bune la slabirea pe termen scurt si lung dar este considerata aproape imposibil de urmat iar din punct de vedere al sigurantei sanatatii si nutritiei, exista foarte multe semne de intrebare. “Ca sa poti urma o astfel de dieta corect, trebuie sa ai vaste cunostinte de nutritie, sa depui un efort imens si un sacrificiu pe masura”.“Sunt diete mai putin restrictive si mai usor de urmat si la fel de sanatoase”, a spus unul dintre experti.

31. Dieta Dukan (locul 31)

Expertii au trimis Dieta Dukan la coada clasamentului. Este prea restrictiva, are o multime de reguli si nu exista nici o dovada ca functioneaza”. Este o dieta “idioata”.

32. Dieta Paleo (locul 31)

Expertii au ridicat obiectii legate de fiecare dintre criteriile examinate. Nu are un scop declarat -nici pierderea in greutate, nici preventia bolilor de inima sau gasiea unei diete usor de urmat. Unul dintre experti a afirmat totusi ca “O dieta Paleo adevarata ar putea fi o optiune nemaipomenita: doar carne curata si plante salbatice” dar a adaugat ca este extrem de dificil de urmat in epoca moderna.