Dieta Mayo: Un program de respectat pentru intreaga viata

Foto credit @ Dieta Mayo: Un program de respectat pentru intreaga viata

Dieta propusa de clinica Mayo are ca scop declarat pierderea in greutate si mentinerea unei greutati normale pe tot parcursul vietii, prin schimbarea stilului de viata si de alimentatie al celor care apeleaza la aceasta solutie.

La baza acestei diete sta Piramida Greutatii Sanatoase, elaborata de specialistii clinicii (Mayo Clinic Healthy Weight Pyramid) si functioneaza ca un ghid pentru alegerea unor solutii alimentare sanatoase si pentru incurajarea practicarii unor activitati fizice, zilnic.

Dieta recomanda o alimentatie bogata, bazata pe fructe si legume, cereale integrale, surse de proteine vegetale, care sunt usor asimilate de catre organism, peste si carne slaba si grasimi nesaturate, care proteaja inima.

Nu este necesara numararea caloriilor si nici eliminarea unor grupe alimentare. Se poate manca orice este cuprins in “Piramida”, fara restrictii. Alcoolul se va bea cu foarte multa moderatie sau se va elimina.

Principiile dietei sunt simple: alimentatie sanatoasa si exercitiu fizic constant.

Dieta Mayo are doua faze:

I. Slabeste !

Este o faza de doua saptamani, care permite slabirea cu pana la 4,5 kg. In aceasta faza, atentia este indreptata asupra obiceiurilor alimentare si stilului de viata. Acum se vor renunta la 5 obiceiuri daunatoare sanatatii, care vor fi inlocuite cu 10 obiceiuri sanatoase; cinci dintre ele le vor inlocui pe cele la care tocmai s-a renuntat, iar restul de 5 sunt considerate bonus pentru sanatate. In aceasta faza, sunt obligatorii cel putin 30 de minute de activitate fizica sustinuta sau exercitii, in fiecare zi.

II. Traieste !

Aceasta faza reprezinta, practic, planul pentru un nou stil de viata, un nou mod de abordare a dietei alimentare si a obiceiurilor cotidiene. In aceasta faza va continua scaderea in greutate cu 0,5-1 kg, pe saptamana, pana cand se atinge greutatea dorita. Prin pastrarea obiceiurilor sanatoase dobandite, greutatea va ramane la nivelul dorit.

In aceasta faza, cei care au adoptat dieta Mayo invata sa-si stabileasca greutatea ideala, normala si sa pastreze si sa-si dezvolte stilul de viata adoptat, permanent. Exercitiul fizic ramane, si in aceasta faza, obligatoriu.

Intr-un studiu condus de U.S. News la nivel national, Dieta Mayo a ocupat locul 3, in topul celor mai eficiente si sanatoase diete din lume.

Expertii i-au acordat urmatoarele note:

Scaderea in greutate pe termen scurt: 4 puncte
Scaderea in greutate pe termen lung: 3,5 puncte
Cat este de usor de urmat: 3 puncte
Din punct de vedere nutritional: 4,5 puncte
Din punct de vedere al sigurantei sanatatii: 5 puncte
Preventia si controlul diabetului: 4,5 puncte
Preventia si controlul bolilor de inima: 4,5 puncte
Scor total: 4 puncte

Argumente pro si contra:

Pro : Din punct de vedere nutritional este foarte sanatoasa
        Dieta permite creerea propiului meniu

Contra: Este migaloasa
            Nu este foarte ieftina

Mici secrete de urmat:

Inlocuiti snacks-urile cu fructe si legume.

Nu mancati in timp ce va uitati la TV.
Din cauza faptului ca atentia este concentrata in alta parte, exista posibilitatea sa fie ingerata o cantitate de hrana mai mare decat este necesar.

Eliminati cu totul zaharul in prima etapa, cu exceptia fructelor.
Dupa aceea, dulciurile pot fi consumate in portii mici, doar ocazional.

Creati-va un meniu echilibrat.
Bazati-va meniul pe principiile Piramidei clinicii Mayo, alegand sa gatiti in stil stir-fry, orez brun, carne slaba de pui, broccoli sau ciuperci. Asigurati-va ca portiile sunt corecte.

sursa: http://www.mayoclinic.org/