Dieta Macrobiotica sau Dieta Oshawa

Foto credit @ Dieta Macrobiotica sau Dieta Oshawa

Dieta macrobiotica a fost folosita de-al lungul timpului pentru a vindeca unele boli, precum cancerul. Dupa numeroase modificari si imbunatatiri, dieta a devenit un mod de alimentare pentru o viata sanatoasa. Mai mult, aceasta te poate ajuta sa slabesti si sa obtii un echilibru perfect pentru corpul tau.

Scurt istoric

Dieta macrobiotica se bazeaza pe invataturile filosofului japonez George Oshawa, nascut in 1893, care a reusit sa se vindece de diferite boli printr-o singura selectie a produselor alimentare si combinarea lor ulterioara. Oshawa a adoptat un regim strict, compus din orez brun, alge marine si apa. Fiind convins de efectele pozitive ale dietei sale, Oshawa a inceput sa creeze zece versiuni diferite, axate pe consumul de cereale integrale, alimente cu continut mic de grasime, unele fructe si legume.

Dieta macrobiotica este legata de filosofia de viata care urmareste purificarea fizica si mentala. Nu este vorba doar de a urma o anumita dieta, ci si de obtinerea autocontrolului asupra binomului sanatate- boala. Practicantii sai sustin ca factorul principal in combaterea oricarei boli este alimentatia care hraneste organismul si mintea, considerand inutila recurgerea la remedii, fie ele alopate, homeopate sau naturiste, daca nu se renunta la consumarea grasimilor saturate, a cantitatilor mari de zahar, sare, tutun si alcool. Asadar, dieta macrobiotica se practica asemenea unei discipline care are ca obiectiv furnizarea mijloacelor necesare pentru a scapa de obiceiurile rele, de vicii si conditionari alimentare impuse de o societate ultra-specializata pe consum.

Principii alimentare

Conceptul pe care se bazeaza dieta este cel oriental de tipul Yin si Yang- doua forte opuse si complementare care guverneaza toate aspectele vietii. Alimentele Yin sunt cele care trebuie consumate cat mai rar, pentru ca energia lor este debilitanta. Printre acestea se numara : zaharul, mierea, bauturile alcoolice, fructele tropicale (banane, mango, kiwi, papaya, ananas), pepene verde sau prune. Acelasi lucru se aplica legumelor : cartofi, vinete, rosii, usturoi si sfecla de zahar, dar si la lapte si derivatele lui, paine alba, mezeluri, carne, oua, moluste, vitamina C, condimente, alimente prelucrate, conservanti, coloranti sau aditivi chimici.

Alimentele Yang sunt cele necesare organismului pentru ca energia lor este tonica. Cerealele integrale reprezinta 50-60% din dieta macrobiotica si includ : orezul brun, orzul, graul integral si ovazul. Alte cereale precum : graul uscat si apoi sfaramat, cuscus, faina de porumb, fulgi de secara sau orz pot fi consumate mai rar. Legumele crude si preparate reprezinta 25-30% din aportul zilnic. Printre legumele recomandate se numara : varza, broccoli, conopida, ceapa, dovlecel, nap, morcovi, ridichi- pentru consumul zilnic, iar ciupercile, castravetii si telina- de cateva ori pe saptamana. Leguminoasele (fasole, linte, soia) si algele marine reprezinta intre 5 si 10% din dieta, iar supele (de legume) constituie 5% din dieta macrobiotica zilnica.

Beneficiile si dezavatanjele dietei

Dieta macrobiotica ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Intrucat recomanda alimentele sarace in grasimi saturate si bogate in fibre, dieta te ajuta sa slabesti si contribuie la diminuarea riscurilor de : boli de inima, hipercolesteromie, infarct miocardic si accident vascular cerebral. De asemenea, adeptii dietei sustin ca aceasta ajuta la reducerea simptomelor unor boli grave precum cancer si SIDA, insa afirmatiile inca nu au fost dovedite stiintific.

Pe de alta parte, dieta macrobiotica poate produce carente de fier, vitamina A, B12, C, D, caroten si calciu. De asemenea, s-au raportat cazuri de anemie, scorbut prin carenta de vitamina C si deficit proteic. Mai mult, pentru ca se restrange consumul apei, pot aparea probleme de insuficienta renala.

Exemplu de meniu

Mic dejun

– un ceai verde

– o crema de mei sau de orez cu scortisoara si stafide

– prajituri de orez cu piure de susan sau pateu vegetal

Pranz

– o supa de mei sau de legume, cu alge si sos de soia

– un fel combinat de orez integral fiert cu alga kombu si proteina vegetala (legume, gluten grau, tofu sau branza de soia)

– putin mar copt sau cereale (gris de porumb sau grau) cu gelatina de fructe facute cu alge agar-agar

– o ceasca cu ceai verde

Gustare

– un ceai

– biscuiti de orez cu marmelada sau pateu vegetal

Cina

– o supa de legume cu shiitake (ciuperca japoneza) si daikon (ridichea alba sau ridichea japoneza)

– legume la vapori

– orez sau putin peste