Dietele care tin cont de grupa sanguina a unei persoane nu au in mod obligatoriu drept scop final slabirea, ci mentinerea unei stari de bine si, de ce nu, a unei greutati normale. Mai mult decat o dieta, aceasta ar trebui sa fie un stil de viata, caci se bazeaza pe prezumtia ca in functie de componenta sangelui, fiecare persoana reactioneaza diferit la lectine, o clasa de proteine ce se gaseste in majoritatea alimentelor.
Bazandu-se pe aceasta descoperire, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca anumite alimente pot provoca inflamatii, pot agrava anumite boli, pot genera o stare continua de oboseala, tulburari de digestie si obezitate. In functie de grupa sanguina, fiecare persoana digera mai bine sau mai greu anumite alimente.
Potrivit statisticilor efectuate de medicul Peter J. D’Adamo, un naturopat si expert in alimentatia bazata pe grupa sanguina, 8 din 10 persoane care isi schimba regimul tinand cont de chimia sangelui raporteaza o imbunatatire a starii generale de sanatate. Pentru a putea trage o concluzie cu privire la eficienta acestui regim, spune specialistul, ar trebui urmat cateva luni in care organismul are timp sa se regleze pe interior. Cu cat aveti mai multe simptome care ar putea fi asociate cu alimentatia nepotrivita, in special tulburari gasrointestinale sau intolerante (diarre, balonare, oboseala), cu atat mai strict ar trebui sa fie regimul.
Cu toate acestea sunt cercetatori care sustin ca studiile care stau la baza acestei diete sunt discutabile, deoarece exista situatia in care doua persoane au aceeasi grupa sanguina dar metabolisme diferite, astfel, o persoana poate fi sensibila la carbohidrati si zahar, in timp ce cealalta necesita o dieta bogata in carbohidrati. De asemenea, acestia sustin ca pierderea in greutate si mentinerea starii de sanatate in limite normale sunt posibile prin adoptarea unui regim alimentar sanatos si echilibrat.
Persoanele cu grupa sanguina 0
Sunt tipul vanatorilor si culegatorilor din epoca primitiva, care au prosperat datorita unei diete bazate pe carne. Prin urmare, au nevoie de multe proteine, sa limiteze pe cat posibil produsele care au pe lista de ingrediente graul (carbohidratii), sa faca sport in mod constant, cu greutati. Alimentele care ii ajuta sa slabeasca sunt carnea rosie, fructele de mare, spanacul, brocoli. In acelasi timp, pentru a ocoli kilogramele in plus trebuie sa evite fasolea, lintea, porumbul, graul, varza, conopida.
Persoanele care au grupa sanguina A
Au aparut dupa cei din grupa 0 si s-au adaptat unui stil de viata mai degraba agrar. Asadar, acestia sunt agricultori, deci li se recomanda sa reduca grasimile din alimentatie, sa se bazeze mai mult pe legume – fructe, sa reduca substantial carnea rosie (sau sa o elimine complet), de asemenea, sa reduca lactatele. In ceea ce priveste miscarea, sporturile ideale sunt cele usoare, precum yoga sau golful. Daca vor sa slabeasca ar trebui sa consume, in principal legume si uleiuri vegetale, soia, ananas si sa evite lactatele, carnea, fasolea, graul.
Cei ce au grupa sanguina B
Au ca stramosi nomazii, cu un stil de viata determinat de conditiile climatice si asociat cu un sistem imunitar puternic, respectiv cu o digestie care nu ridica prea multe probleme. Alimentatia lor ar trebui sa fie bogata in carne rosie, peste, fructe de mare si lactate. Este de evitat carnea de pui, deoarece produce o reactie toxica foarte puternica in combinatie cu sangele lor. Daca vor sa slabeasca, trebuie sa consume oua, ficat, carne de vanat, verdeturi, lemn dulce, ceai verde si sa evite graul, hrisca, porumbul, lintea, arahidele, semintele in special cele de susan.
Persoanele din grupa sanguina AB
Au evoluat in civilizatiile moderne ca o combinatie intre popoarele cu grupele sanguine A si B. Prin urmare, dieta ideala imbina stilurile vegetarian si carnivor-moderat, li se permit peste si lactate. Alimentele recomandate in caz ca vor sa slabeasca sunt lactatele, fructele de mare, branza tofu, zarzavaturile, ananasul. Nu li se recomanda carnea rosie decat cu moderatie.