Dieta cu must

Foto credit @ Dieta cu must

Mustul este unul dintre cei mai eficienti hepatoprotectori asigurand buna functionare a ficatului si este un bun adjuvant in anemie, rahitism si astenie.trateaza, printre altele, anemia, rahitismul si astenia.

Cura cu must de struguri incepe cu jumatate de litru zilnic, impartit in trei reprize si servit inainte de mesele principale. Aceasta cantitate trebuie crescuta progresiv cu 100 ml pe zi, pana se ajunge la 2 litri (dupa circa doua saptamani), cantitate care se mentine 2-3 zile, fara a se consuma altceva. Dupa acest nivel maxim, se revine la cantitatea initiala, tot in doua saptamani.

Pe timpul curei, este bine sa se evitati solicitarile nervoase, consumul de alcool, tutun si sare. Asocierea cu o dieta vegetariana ajuta si mai mult.

Beneficii

Prin continutul mare in zaharuri usor absorbabile si in vitamine, mustul mareste rezerva de glicogen din ficat si imbunatateste functionarea acestuia, mai ales in bolile cronice.

Alte boli care se trateaza cu must sunt: tulburarile de nutritie, unele stari alergice, laringitele cronice si tuberculoase, anemia, rahitismul, astenia.

Continutul ridicat de saruri de fosfor recomanda mustul pentru cei cu activitate intelectuala intensa. Se poate administra si bolnavilor cu nefrite, ciroze, febra tifoida, neurastenie, tuberculoza, enterocolita, cistite. De asemenea, gingivitele pot fi eficient combatute cu clatiri locale.

Mustul rosu contine o cantitate mare de flavonoizi, care inhiba formarea cheagurilor de sange, iar antocianinele din strugurii negri sau rosii au efect protector asupra bolilor de inima, gratie capacitatii lor de a inhiba sinteza de colesterol. Antioxidantii reduc considerabil riscul aparitiei infarctului miocardic. Pentru toate acestea, consumul unui singur pahar pe zi este suficient.