Dezlegare la peste

Foto credit @ Dezlegare la peste

Pana si in cel mai restrictiv post exista dezlegare la peste. Pe langa considerentele de ordin religios, exista un motiv cat se poate de prozaic: consumul de peste creste nivelul colesterolului bun.

La aceasta concluzie au ajuns si cercetatorii finlandezi de la Universitatea de Est din Finlanda, care au condus un studiu asupra legaturii dintre consumul de peste (mai ales cel gras) si nivelul colesterolului bun.

Concluziile studiului au fost publicate in jurnalul PLOS ONE si sustin ca introducerea pestelui, de 3-4 ori pe saptamana, in alimentatie, a condus la cresterea HDL (lipoproteine cu densitate ridicata), in sangele subiectilor care au facut obiectul studiului.

La acest studiu au luat parte 131 de persoane cu prediabet si cu sindrom metabolic-o dereglare metabolica cauzata de depunerea periviscerala a tesutului adipos (obezitate abdominala) si care creeaza rezistenta la insulina. Subiectii au fost impartiti in trei grupuri: primului grup i s-a cerut sa introduca in meniu cereale integrale cu afine si peste gras de 3-4 ori pe saptamana, al doilea grup a consumat de 3-4 ori pe saptamana cereale integrale si meniul obisnuit iar celui de-al treilea grup i s-a cerut sa isi suplimenteze meniul doar cu afine si peste gras.

Portiile de peste administrate au fost de 67 grame, 42 gr si, respectiv, 16 gr. Cei care au inregistrat cele mai bune rezultate a fost cei care au suplimentat dieta saptamanala cu 3-4 portii de peste, a cate 67 gr/portie.

Pestele (pastrav, somon si hering) a fost pregatit fara unt sau sosuri.

La modul general, colesterolul este impartit in colesterol “bun” si “rau”. Colesterolul rau se depune pe artere rigidizandu-le si predispunand organismul la boli vasculare si coronariene iar colesterolul bun are calitatea de a “matura” colesterolul rau.

“Oamenii n-ar trebui sa se multumesca cu gandul ca daca nivelul lipidelor este bun, atunci nu au nici un motiv sa se gandeasca la ce mananca, pentru ca lucrurile sunt mult mai complicate decat atat. Ar fi preferabil ca legumele si pestele sa fie introduse in dieta”, a spus dr Maria Lankinen.

De asemenea, cercetatorii au subliniat importanta unei diete care sa mentina sanatatea inimii, fara sau cu foarte putina carne rosie dar cu un aport ridicat de cereale integrale, ulei de masline, nuci si peste.

sursa: http://news.yahoo.com/eating-more-fish-shown-boost-good-cholesterol-levels-155009142.html