De fiecare data cand auzim “Facut ca la bunica” sau “Cum facea bunica”, “Ca pe vremea bunicii” aproape involuntar devenim mai atenti la preparatul din farfurie, zambim cu nostalgie si caldura iar gustul mancarii se amesteca subtil cu amintirea copilariei si a bunatatilor indelung muncite de mainile pricepute ale bunicii si oferite cu bucurie si dragoste netarmurita. Este o reactie universala, profund umana, care nu tine cont de religie, sex, varsta, nationalitate si alte bazaconii statistice.
Atat de puternica este “bunica” incat a devenit brand, instrument de marketing si marca inregistrata. In orice magazin ai intra o gasesti pe “bunica ideala”, cosmetizata, nici grasa, nici slaba, cu coc alb (cum altfel?!) si ochelari eleganti, tronand pe o sumedenie de sticle, sticlute, borcane si borcanase, toate promitandu-ne revenirea la gustul copilariei.
Cu toate acestea, rar vezi imagini cu o bunicuta adevarata, pe chipul careia uneori timpul si-a lasat urmele neiertator si nu mai este chiar un fotomodel. Gabriele Galimberti a calatorit prin 58 de tari si a alcatuit un album foto minunat cu bunici din toata lumea si preparatele lor, cateodata extraordinare:
ARMENIA, Tolma – Sarmalute in foi de vita
MALAWI, Finkubala – Omizi in sos de rosii
MAROC, Bat Bot – Paine berbera coapta in tigaie
ITALIA – Raviolli cu ricotta si sos de carne
FILIPINE, Kinunot – Rechin in supa de cocos
INSULELE CAYMAN – Iguana de Honduras cu orez si fasole
LEBANON, Mjadara – Crema de linte si orez
CHINA, Hui Guo Rou – Porc cu legume gatit de doua ori
INDIA – Vindaloo de pui
LATVIA, Silke – Heringi cu cartofi si branzica de casa
ZIMBABWE, Sadza – Faina de porumb alb si frunze de dovleac gatite in unt de arahide
BRAZILIA – Mancare usoara de fasole cu porc si vita
ALGERIA – Cuscus de pui
SUEDIA, Inkokt Lax a – Somon inabusit rece cu legume
TURCIA, Karniyarik – Vinete umplute cu carne si legume
CANADA – Bizon sub soarele miezului de noapte
BOLIVIA, Queso Humacha – Legume si supa de branza proaspata
KENYA, Mbonga si Orgali – Mamaliga de porumb alb cu legume si carne de capra
ARGENTINA, Asado Criollo – Mixed grill
EGIPT, Kuoshry – Placinta de paste, orez si legume
THAILANDA, Kai Yat Sai – Omleta inabusita
SPANIA, Asadura de Cordero Lecca con Arroz – Maruntaie de miel de lapte cu orez
ETHIOPIA – Lipie cu branza, curry si legume
GEORGIA, Khinkali – Galuste cu carne de porc si vita
ICELAND, Kjotsupa – Supa de miel si legume
NORVEGIA, Kjottsuppe – Supa de legume si bivol
ZANZIBAR, Wali, Mchuzina Mbogamboga – Orez, peste si legume in sos de mango