Decorarea mesei de Craciun

Foto credit @ Decorarea mesei de Craciun

Centrul mesei de Craciun este cel mai important loc din punct de vedere al decorului. Aici trebuie sa existe piesa centrala care va da tonul, incepand cu fata de masa si terminand cu vesela. De asemenea, trebuie sa se armonizeze si cu stilul in care ati decorat bradul (vezi si Avem bradul, cum il decoram?)

Elementele de decor trebuie sa aiba o inaltime medie, pentru a nu deranja mesenii.

Se pot alege variantele clasice: o Craciunita, un aranjament cu crengute de brad impodobite cu globuri si o lumanare centrala, un bradut in miniatura, natural, impodobit cu globuri sau un brad ecologic, nins, de mici dimensiuni.

Dar de ce n-am avea pe masa de Craciun un om de zapada ? Sacrificam doua globuri mai vechi, unul mai mare si unul mai mic. Ne inarmam cu zapada artificiala, lipici, doi nasturi de camasa, negri, un varf de baby carrot si putina rabdare. Se ung globurile, cu lipici si se trec prin zapada artificiala, pana se acopera uniform. Lasam sa se usuce bine, apoi se lipesc ochii si varful de baby carrot, evident, in loc de nas. Smulgem 2 fire din matura si-l inzestram cu matura aferenta. Pentru baza sunt solutii multiple. Cea mai simpla este sa asezam cateva crengute de brad pe un platou si sa lipim omul de zapada, de acestea.

Sau, de ce n-am avea pe masa un minibradut cu fructe naturale sau nuci, construind o piramida de mere, nuci sau portocale si introducand intre ele, crengute de brad. Despre un bradut din macarons, ce ziceti?

Si, ca sa ramanem in zona decorurilor dulci, iata o idee pentru decoruri cu acadele. Luati 5 acadele sub forma de baston, umpleti un bol cu nuci, bomboane poleite sau globuri de matase, lipiti la baza bolului o fasie de panza de sac si legati apoi cu o fundita rosie. Introduceti acadelele in bol si iata decorul!

Putem construi o lumanare parfumata, folosind cateva batoane de scortisoara si un mar. Se ia un mar mai mare, se scobeste din centru spre exterior pana cand se poate introduce o lumanare mai groasa. Se lipesc batoane de scortisoara in jurul lumanarii si decorul nostru este gata. Nu mai ramane decat sa introducem marul intr-un bol si sa il fixam cu merisoare, globuri de mici dimensiuni sau beteala tip margele.

S-au spart cateva globuri in timpul decorararii pomului de Craciun? Nu aruncati cioburile. Transformati-le in praf si folositi-le pentru a “innobila” diverse obiecte de decor. Ungeti cateva nuci cu lipici si treceti-le prin praful de globuri. Asezati-le intr-un bol transparent. Veti obtine un efect inedit.

Pentru masa copiilor, ce poate fi mai potrivit decat o casuta de turta dulce, asezata pe un platou cu crengute de brad ?

Pentru iubitorii de flori, indemanatici recomandam un brad din flori. Se iau flori albe, preferabil dalii sau garoafe, pentru ca sunt mai rezistente. Se ia un burete dreptunghiular, pentru ikebana, de la florarie, se monteaza intr-un vas, se taie florile si se introduc in burete, astfel incat sa se obtina un bradut din flori. Retineti, nu trebuie sa fie foarte inalt. Se decoreaza cu fire de beteala si bradutul nostru este gata.

Pentru cunoscatorii intr-ale vinului si colectionari de dopuri de pluta, iata o idee inedita. Puneti cateva dopuri de pluta intr-un bol transparent, introduceti o lumanare groasa. Decorul este gata si puteti arata prietenilor, ce minunatii ati degustat, in cursul acestui an.

Subiectul este inepuizabil si, pana terminam de enumerat toate variantele posibile, probabil ca trece si Revelionul.
Ca urmare, va uram inspiratie la decorare si Craciun fericit !

De decorat, am decorat,
Dar sa vedem ce-i de mancat…
Vezi aici idei pentru meniul de Craciun traditional, iar aici idei inedite pentru un Craciun exotic sau vegetarian.

de Catalina