De ce hidratam semintele, nucile si cerealele ?

Foto credit @ De ce hidratam semintele, nucile si cerealele ?

Cele mai importante motive sunt urmatoarele:
– se elimina antinutrientii ca : acidul phytic, tanini si cianuri
– ajuta la neutralizarea inhibitorilor enzimatici
– potenteaza anumiti nutrienti ca vitamina B de exemplu
– elimina toxinele din colon si stimuleaza dezvoltarea bacteriilor benefice (lactobacilii)
– ajuta dezvoltarea enzimelor sanatoase vitale pentru o digestie corecta

Haideti sa dezvoltam putin subiectul inainte de a va forma opinii gresite:

Nucile, cerealele si semintele contin inhibitori toxici care opresc germinarea plantei daca conditiile ideale nu sunt intrunite si le protejeaza impotriva insectelor si microbilor. Este o simpla masura de protectie pentru asigurarea perpetuarii speciei. Ca urmare nu vor germina pana cand nu primesc o cantitate suficienta si constanta de apa. In acest moment substantele inhibitoare se neutralizeaza iar procesul de germinare incepe.

Daca, in schimb, alegem sa consumam cerealele, nucile si semintele in cantitati mari fara a le germina vom simti imediat dureri in stomactocmai datorita acestor inhibitori.

Alte componente care ridica probleme din structura cerealelor, semintelor si nucilor sunt acidului phytic, cianidele si taninul.

Acidul phytic este un nutrient controversat, fiind in acelasi timp un anti-nutrient cat si un nutrient benefic in lupta impotriva cancerului (este puternic antioxidant). Acidul phytic poate avea efecte negative asupra digestiei deoarece face anumite tipuri de nutrienti indisponibile pentru organism. De asemenea, poate reduce activitatea enzimelor digestive, inhiband desfacerea proteinelor si a amidonului. Desi este o forma de fosfor, molecula se prinde de alte minerale cum ar fi calciu, fier si zinc si le face indisponibile pentru utilizarea de catre organismul nostru. De aceea se spune ca alimentele care contin acid phytic contin anti-nutrienti, pentru ca inhiba efectele pozitive ale celorlalti nutrienti.

Taninul este si el un antioxidant puternic cat si un anti-nutrient. Il gasim in struguri negrii, vin, ceai negru, seminte, nuci, fructe (in special cand sunt necoapte). Taninul se poate prinde de proteine si amino-acizi si sa le faca indisponibile pentru organism. In ceea ce priveste beneficiile, taninul este un antioxidant mult mai puternic decat acidul phytic.

Acidul phytic se poate “prinde” de fier si sa inhibe absorbtia acestuia. Cu toate ca acest lucru poate sa cauzeze o deficienta de fier, totodata ar putea sa previna un exces de fier. Excesul de fier este asociat cu probleme cardiovasculare, diabet de tip 2, boli neurovegetative. Asadar, poate fi un lucru bun.

Nutrientul pe nume inozitol, desi nu este un nutrient esential, este important intrucat ajuta ficatul sa proceseze grasimile. Inozitolul este vitamina B 8, si este eliberat de acidul phytic gasit in nuci si seminte cand intra in contact cu bacteriile gasite in tractul intestinal.

Acidul phytic este afectat de modul cum este preparata mancarea. Poate fi controlata cantitatea de anti-nutrienti, micsorand cantitatea de nuci si seminte zilnice (oricum sunt extra calorice), precum si prin modul de preparare.

Se recomanda, de exemplu in cazul migdalelor, sa le curatati de cojita aceea maronie inainte sa le manancati sau sa le lasati in apa 12-24 de ore cu un pic de sare. Ele se “activeaza” si isi reduc cantitatea de anti-nutrienti. Unii le si usuca dupa, daca aveti timp uscati-le sau bagati-le un pic la cuptor la o temperatura de sub 40 de grade.

In concluzie, acidul phytic si taninul au atat beneficii extraordinare cat si efecte adverse. Daca aveti deficiente de minerale, ar trebui sa reduceti o perioada aportul de alimente care contin acesti antinutrienti, pentru a creste abilitatea de absorbtie a mineralelor. Acidul phytic a fost demonstrat ca are efecte anticancerigene, mai ales a cancerului de colon iar cartile de specialitate recomanda 100 mg de acid phytic in fiecare zi, asadar masura este cheia.

Pentru timpii de inmuiere ai diferitelor seminte citeste aici