In dulapiorul din baie se ascund atatea produse de igiena si de cosmetica incat, de multe ori, ar putea aproviziona un mic boutique de cartier.
Da. este rujul acela care ne vine perfect. Nu l-am mai folosit de mult dar il pastram ca sa gasim culoarea. Rimelul minunat care nu “curge” fie ploaie, fie vant… Nu l-am mai folosit de mult dar il pastram sa ne aducem aminte de marca acestuia. Sapunurile si cremele primite cadou, care stau acolo, caci nu se stie cand ai nevoie de ele.
Toate acestea nu au termen de garantie nelimitat. Cand ar fi cazul sa le aruncam, aceasta este problema. Dr. Jessica Krant, fondatoare a Art of Dermatology din New York, a hotarat sa faca lumina in dulapioarele noastre. Nu toate lotiunile, cremele si fardurile au aceleasi ingrediente. S-ar putea ca unele sa reziste mai mult decat altele. Parfumurile, de exemplu, isi pierd mirosul pe masura ce se invechesc dar este foarte putin probabil sa dezvolte bacterii.
Concluziile la care a ajuns dr Krant, dupa ce a studiat mii de produse cosmetice si de igiena, sunt urmatoarele :
Buretele de baie ar trebui schimbat o data pe luna.
Lama de ras “traieste” 5 saptamani, asta daca o spalati dupa fiecare utilizare.
Cremele antiacneice, periuta de dinti si rimelul vor poposi pe raftul nostru nu mai mult de trei luni. In privinta cremelor antiacneice, exista produse pentru care trei luni inseamna prea mult iar periuta de dinti, ar fi mai sigur daca o schimbam o data pe luna.
Buretii pentru machiaj se vor schimba dupa 6 luni.
Cremele, rujurile si tusul de ochi pot fi pastrate in suguranta si un an daca nu contin apa. Daca nu, aruncati-le dupa 6 luni.
Anticearcanul si glossul de buze rezista 1 an si 3 luni, dar nu mai mult.
Deodorantul, parfumul, pasta de dinti si pudra pulbere ne pot insoti si doi ani.
Cele mai rezistente sunt periile pentru machiaj din par natural sau artificial, strugurelul (care poate dura si ma mult daca nu este deschis), cremele antisolare si hidratante si apa de gura (dar daca beti direct din sticla o veti schimba dupa maxim 3 luni).
Toate cosmeticele au termenul de expirare inscris pe ambalaj. Ceea ce nu citeste nimeni, sau foarte putine persoane, este modul de pastrare.
Cititi sub data de expirare si veti vedea ca se recomanda pastrarea acestora in locuri intunecate si racoroase. Dulapiorul din baie, desi comod, este ultimul loc unde sa va pastrati cosmeticele, mai ales daca sunt organice care, neavand conservanti, actioneaza ca un magnet pentru microbi.
V-ati gandit la frigider, ca alternativa ?
Sursa: http://www.huffingtonpost.com