Ginsengul poate fi intimidant tinand cont de valoarea curativa a acestuia. Este considerat de peste 5000 de ani, una dintre cele mai benefice plante din lume, in special datorita capacitatilor acestuia de a intari sistemul imunitar, de a stimula functiile cerebrale si forta fizica, imbunatatind capacitatea de concentrare, reducand efectele stresului si marind nivelul de energie al organismului. Desi nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza, persoanelor cu tensiune artetriala crescuta sau celor dependenti de ceai sau cafea, pentru toti ceilalti este cea mai buna alegere.
Alegerea si prepararea ginsengului
Cand cumparati radacini de ginseng, bucatarii experimentati recomanda sa alegeti radacinile ferme, care au culoarea maro deschis. Daca radacina pare decolorata sau este prea moale, renuntati sa o mai achizitionati. La noi se gaseste in magazinele on-line de profil dar si in cele conventionale care vand produse asiatice.
Cand v-ati hotarat sa gatiti cu ginseng, scoateti radacinile din frigider, spalati-le bine si curatati-le de murdarie.
Ce putem face cu radacina de ginseng?
Bucataria coreeana nu se poate lipsi de acesta indiferent de forma in care se prezinta: pudra sau radacina.
Bucati din radacina sau din planta sunt utilizate la prepararea ceaiurilor si supelor. Radacinile se fierb cateva ore, pentru ca sunt foarte tari, apoi se pot servi astfel, alaturi de un fel de mancare sau in supa
Cu cat radacina de ginseng este taiata mai fin, cu atat se reduce timpul de preparare al acesteia, in plus se feliaza mai usor daca o tineti cateva minute in cuptorul incalzit. Feliile de ginseng se servesc, de obicei, alaturi de legume fierte.
Pentru a creste valoarea nutritiva a preparatelor se poate adauga pudra de ginseng in faina, atunci cand preparam un aluat sau orezuri. Un mic truc al marilor bucatari este acela ca nu gatesc niciodata ginseng in vase de metal deoarece acestea reduc eficienta antioxidantilor din aceasta planta uimitoare.
Aceasta nu inseamna ca nu poate fi adaugat si la mancarurile pe baza de carne, carora le confera un gust aparte sau in preparate care necesita tehnica stir-fry.
Desi pretul unei radacini este de aproximativ 30 de lei, probabil ca vor fi cei mai bine cheltuiti bani, atat pentru sanatate, cat si pentru a aduce un plus de noutate si savoare preparatelor dumneavoastra.
Sursa: http://www.ask.com