Cum e cu vitamina B12 ?

Foto credit @ Cum e cu vitamina B12 ?

Am ascultat si citit foarte multe informatii legate de vitamina B12. Cum sursele “ bune” de vitamina B12 sunt exclusiv cele animale… Cum veganii vor muri de anemie si alte chinuri din lipsa de B12…

Sa ne intelegem: am o alimentatie nici prea-prea, nici foarte-foarte. Dar am prieteni si cunostinte care au ales ca mod de viata veganismul si inca nu i-am vazut nici slabiti, nici depresivi, nici nervosi peste poate.

Daca facem o analiza cinstita, mai degraba, eu experimentez aceste stari cu alimentatia mea echilibrata cu tot… ce-o mai fi insemnand si asta…

Astfel incat m-am hotarat sa fac o mica cercetare pe cont propriu. Cine este si ce vrea vitamina  B12 ?

Pai… vitamina B12 sau cobalamina este una dintre cele mai complexe vitamine dar cantitatea necesara pentru un adult este de doar trei milionimi dintr-un gram. Asa mica cum e ea, daca nu exista, produce tulburari nervoase, dereglari psihice, oboseala cronica insotita de lipsa de concentrare, stres, insomnie, o pofta de mancare exagerata sau lipsa anormala a poftei de mancare, nervozitate.

Hai sa descoperim cum se sintetizeaza, de unde vine si unde se duce si sa incercam sa tragem niste concluzii logice.

Povestea incepe cu niste colonii de bacterii (drojdii) care au capacitatea de a sintetiza un compus al cobalaminei (hydroxocobalamina) din substantele nutritive si care colonii se gasesc, bine mersi, in organismul nostru. Aceasta impreuna cu factorul instrinsec gastric ( o glicoproteina secretata de stomac) favorizeaza absorbtia si fixarea acestei vitamine.

Metabolizarea se produce in ficat iar eliminarea se face, asa cum se fac mai toate, pe cale renala. Asa, pe scurt, ca sa nu ne zapacim cu termeni medicali complicati.

Deducem ca vitamina B12 nu se gaseste ea, asa, pur si simplu, prin carnuri si branzeturi. Pentru ca de pomana le mancam, pana nu mai putem, daca nu functioneaza stomacul si ficatul cum trebuie. Care va sa zica putina atentie la fumat si alcool. Culmea… Excesul de carne si branzeturi (considerate a fi principalele surse de B12) impieteaza asupra bunei functionari a celor doua organe mai sus aminte, pana la colaps, in caz de exces.

Deci cum procedam mai departe ?

Mai departe, logic, daca drojdiile sintetizeaza vitaminele din natura, deducem o prima sursa vegetala : drojdia de bere.

Urmarind aceeasi logica datorita bacteriilor si drojdiilor se intampla fenomenul de murare. Ghici, unde se ascunde vitamina in cauza? In muraturi ! Cum ar fi varza murata sau borsul.

Cum, inca, nu s-au raportat cazuri de probleme cu ficatul sau cu stomacul de la bors sau de la salata de varza murata parca ma tenteaza mai mult alternativa asta.

Nu ma bag in spiruline si chlorele…. nu cunosc, nu consum. Cica ar fi cele mai si cele mai.

Ce ma interesa pe mine s-a demonstrat. Din punctul meu de vedere, povestea cu sursele de vitamina B12, provenita numai din carne, lapte si oua, este numai o jumatate de adevar.

Vitamina B12 asa complexa cum e ea, o producem chiar noi.

Sanatosi sa fim.

de Catalina